Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите сто компании в България: Екстремен растеж

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Енергетиката е изстреляла приходите приблизително с 38%, а облагите се утрояват. Лидер за втора година е медодобивният немски цех " Аурубис ", нови са подгласниците - НЕК и " Астра Биоплант ". Гигантите в " Капитал 100 " се показват двойно по-добре от останалите над 360 хиляди компании в страната.
Феноменален растеж на приходите с 38% и утрояване на облагата. Тези върхове са счупени от стоте най-големи компании в България през 2021 година Високи стойности като тези не са постигани през последните две десетилетия. Част от този напредък е поради излизането от коронавирус рецесията, само че огромният мотор е растежът в цените на ток, газ, метали и зърно. Който освен не изчезна тази година, само че даже се форсира и придвижи към всички други браншове.

Особената година размества и водачите. Но изненада са подгласниците му - държавната НЕК и. И за пръв път в 16-годишната история на " Капитал 100 " във водещото трио няма представител на съветската " Лукойл ".
Реклама

Другото невиждано достижение е облагата на държавната нуклеарна централа - АЕЦ " Козлодуй " записва плюс 890 млн. лева Това е безспорен връх за българско сдружение. Числото беше надхвърлено още през първото полугодие на 2022 година, през което облагата е двойно по-голяма - 1.7 милиарда лева А прогнозата е, че " машината за пари " в Козлодуй ще приключи годината с невероятните 3-4 милиарда лева
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал Pro
Важните цифри Силната година за локалните колоси бие междинния резултат в стопанската система. Ето и общите цифри за база за съпоставяне: 4.2% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2021 година, средногодишна инфлация 3.3% и 68 милиарда лева експорт на български артикули, или растеж 24%. Компаниите от " Капитал 100 " се показват доста по-добре от междинните индикатори, както се вижда и от сравненията и индикаторите на класацията:

15% е растежът на общите доходи на българските компании съгласно данните от данъчните заявления, до момента в който в стотицата скокът е 38%. При фирмите с над 100 млн. лева доходи в класацията (топ 300) растежът леко спада до 32%, само че още веднъж е двойно повече от междинното за всички компании.
Реклама
от приходите на всички над 360 хиляди дейни компании в страната са създадени от сдруженията в " Капитал 100 ". В стойност числата са надлежно 93 милиарда лева оборот в топ 100 и 456 милиарда лева за всички сдружения. Това е невиждана централизация, която пораства. 7.1 милиарда лева е чисто облагата на стоте най-големи компании, което е три пъти по-добро достижение от регистрираните през 2020 година 2.7 милиарда лева 7.6% е от рентабилността на приходите на стотицата, за съпоставяне - предходната година е на половина (3.9%). Дори в мощната предпандемична година чистият междинен марж беше 4.6%. 37 милиарда лева е общо регистрираната облага на всички компании в страната, което още веднъж демонстрира, че ⅕ от резултата се дължи на стоте сдружения в класацията. Печалбата на всички компании пораства за година с 38%, тъй че и тук достижението в стотицата е в пъти по-силно. 12 компании в стотицата приключват на загуба, само че тя е огромна единствено при едно сдружение - държавната централа " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " (137 млн. лева.), а общо насъбраният от фирмите минус е 280 млн. лева За съпоставяне - фирмите на загуба от топ 100 миналата година са били 16 и имат общ регистриран негативен финансов резултат 1 милиарда лева, половината от които на " Лукойл Нефтохим Бургас ". 133 милиарда лева са общо приходите на 300-те най-големи сдружения в България. Числото е тъкмо колкото целия БВП за 2021 година - 133 милиарда лева 48 от фирмите в стотицата имат задгранични притежатели. Преди година цифрата беше 52, като снижаването идва от промяната на акционера в сдруженията на CEZ, те бяха купени от българската група " Еврохолд ". 10 са държавните компании в топ 100, като новото попълнение е " Автомагистрали ", през което страната спря надпреварите в пътното строителство. 20 сдружения имат доходи над 1 милиарда лева Това е безспорен връх - за съпоставяне, през 2020 година подобен оборот имаха 15 компании.

Всичко е ток

От растящите през 2021 година огромни сдружения една група чупи всички върхове - енергийните производители и търговци. В новата ранглиста " Капитал 100 " рекордните 23 компании са от този бранш, като те имат невероятните доходи 25 милиарда лева, или 27% от приходите в стотицата. За съпоставяне - преди година приносът на тази група в топ 100 е бил под 17% от общите обороти.
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР