Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Търговците на ток през 2020 г. - едни нагоре, други надолу

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат.
Пазарът на електрическа енергия през 2020 година беше повече от динамичен. И без ковид секторът е много сложен за прогнозиране - дребни промени провокират ликвидни рецесии за търговците, клиентите непрекъснато търсят нови, по-ниски предложения, а обединяването на пазарите основава още по-голяма конкуренция. Но затварянето на стопанската система през март предходната година нанесе непредвиден удар върху бранша. Само за дни цената на електрическата енергия по тържищата в Европа се срина с 20-30%, а този развой продължи през идващите месеци, с което спадът стигна 50%.

Основният движещ фактор за понижението на цените бе мощно лимитираното ползване на ток - в някои страни от Западна Европа, като Италия да вземем за пример, търсенето на електрическа енергия понижава с над 25%. В България този развой се усети по-слабо, само че въпреки всичко числата са показателни - в топ 25 на енергийните компании остават единствено 6 търговеца на ток, а общият им оборот понижава с над 400 милиона - от 2.43 милиарда лева до 2.02 милиарда лева Извън класацията пък остават търговци като " Ритъм-4 ", " Енерджи МТ ", " Акспо България " и " Енерджи съплай ".
Голямото рухване
Най-големият търговец на ток в България за втора поредна година е свързаната с Христо Ковачки " Гранд енерджи дистрибюшън ". Тя даже се изкачва с една позиция до третото място по доходи в бранша, въпреки те да понижават от рекордните 918 милиона през 2019 година до 758 млн. лева за 2020 (спад от 17%). А обяснението е просто - от една страна, компанията е измежду главните участници в публичните поръчки на страната, общините и обвързваните с тях компании и има относително сигурен бизнес. От друга, " Гранд енерджи дистрибюшън " е измежду огромните печеливши на търговете за електрическа енергия на АЕЦ " Козлодуй ". С това сдружението на Ковачки се трансформира в снабдител освен на крайните клиенти, само че и на други търговци, като също така изкупува цялата електрическа енергия от обвързваните с него ТЕЦ-ове и топлофикации.

Приходите на другия търговец на ток, обвързван с Христо Ковачки - " Юропиан трейд оф енерджи ", обаче се топят с 50% на годишна база. При регистрирани над 313 млн. лева те безусловно се срутват до 154 млн. лева през 2020 година Това се дължи на обстоятелството, че след затварянето на стопанската система през март поради ковид " Юропиан трейд оф енерджи " стана една от първите компании, които стопираха да извършват дълготрайните си контракти с АЕЦ " Козлодуй " и заради това Българската самостоятелна енергийна борса го в профил от сегмента на двустранните контракти. Мотивът на търговеца на ток за това бе, че съгласно съглашението с нуклеарната централа трябваше да купува силата на закрепената при търга доста по-висока цена по отношение на тази, на която можеше да я продаде на клиентите си сега на корона рецесията.

Сериозен спад в приходите има и търговецът на " Енерго-про ". Допреди 2020 година групата оперираше с две компании - " Енерго-про Енергийни услуги " и " Енерго-про Трейдинг ", само че през февруари м.г. ги сплоти в една, като резервира името " Енерго-про Енергийни услуги ". Сумарно двете компании (първата работеше за вътрешния пазар, а втората - за износ) имаха 432 млн. лева доходи през 2019 година, до момента в който за 2020 обединяването регистрира едвам 275 млн. лв., или има спад с към 36%.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Макар и напълно едва намаляване на оборота има и при " ЧЕЗ трейдинг " (-3.3%), до момента в който при " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп " смяна няма.
Един нагоре
На този декор усещане прави представянето на " Енерджи маркет ". Компанията, която се управлява от Христо Януцев, регистрира 82.5% скок а приходите - от 106 на 194 млн. лв.. С това се усъвършенства върхът на компанията от 2015 година, когато имаше 179 млн. лева оборот.

Този добър резултат идва на фона на намалените цени на електрическата енергия и на лимитирано търсене. Което значи, че " Енерджи маркет " доста е нараснала пазарното си наличие - доста повече, в сравнение с наподобява на пръв взор. Компанията имаше нападателна тактика за привличането на нови клиенти и предлага положителни предложения, само че също по този начин взе участие интензивно и на пазара на публичните поръчки, с цел да доставя държавни и общински структури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР