Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

"Акронис България": Бурният растеж на първите три години

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Основаната в Сингапур софтуерна компания възнамерява да разрасне софийския си офис до най-малко 1000 души и да той да е най-големият в групата. През 2020 година приходите на "Акронис България " са скочили от 19 до 35 млн. лева, което я прави една от най-динамичните в промишлеността. Киберпрестъпленията и офанзивите порастват, което разумно подвига бизнеса и с решенията за отбрана.
В българския софтуерен бранш от години най-големите играчи са едни и същи. Те са стартирали на пазара преди много време и с непримиримост и обилни вложения са построили екипите си. Много рядко нов състезател може да се " вклини " сред тях. " Акронис България " е такова изключение, като единствено за три години профилираната в киберсигурност и предпазване и ръководство на данни компания се разви бурно и бързо доближи екип от 400 души. И не мисли да стопира - проектите са чиновниците след време да са над 1000. Числата също потвърждават възхода й - през 2020 година приходите на " Акронис България " са нарастнали от 19 до 35 млн. лева, което я прави една от най-динамичните в промишлеността.
Предприемачи вместо учени
Историята на основаната в Сингапур преди 18 години група можеше и да е друга (или изобщо да не се случи), в случай че създателите й бяха изпълнили първичните си упоритости. Корените на компанията са в някогашния Съветски съюз. Докато следва в един от водещите университети тогава - Московския физико-технически институт, сегашният изпълнителен шеф Сергей Белоусов се среща с едни от другите съоснователи - Станислав Протасов (който е старши вицепрезидент за продуктовите разработки в Acronis). Двамата желаят да се занимават с просвета, само че разпадът на Съюз на съветските социалистически републики осуетява проектите им, защото кариерните благоприятни условия в сферата са оскъдни. Като отлични математици те се насочват към зараждащия се компютърен бизнес, който им се удава незабавно. С един от другите съоснователи в Acronis - Иля Зубарев, Белоусов основава и компания за произвеждане на домашна техника, която последователно се разраства. Посещават Сингапур в средата на 90-те години в търсене на ERP програмен продукт за предприятието си. Стават дистрибутори, а по-късно и разработчици на подобен артикул - Solomon Software, и се откриват в Сингапур (Белоусов е жител на Сингапур). През 2000 година основават там и първата си софтуерна компания - Parallels, от която след това през 2003 година е отделена Acronis. Дружеството се постанова като производител на програмен продукт за предпазване, ръководство и архивиране на данни и последователно се разраства и от ден на ден навлиза в сегмента за киберсигурност.

Всъщност Acronis добре познава българския пазар надалеч преди да навлезе независимо тук. Тя работи с дребното сдружение " Т-софт ", чийто екип от 20 експерти оказва помощ като външен подизпълнител. В последна сметка световната група взема решение да купи българската компания и да стартира агресия тук. Пламен Тошев, който до тогава ръководи " Т-софт ", става изпълнителен шеф на българския бизнес. Още при откриването на офиса си в " Сан Стефано плаза " през 2018 година Белоусов афишира проектите след време тук да работят 1000 експерти, което да я направи един от най-големите центрове в България.

Първоначалните упоритости са компанията бързо да доближи 500 души екип. Макар и с по-бавни темпове от предстоящото, през днешния ден компанията е покрай това число.
Автор: Капитал К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
" Миналата година бяхме към 200 души, в този момент сме 400, като през 2020 година удвоихме размера на екипа ни, надлежно и приходите са съвсем двойно нарастнали ", съобщи преди " Капитал " Пламен Тошев. Според него пандемията не е лимитирала бизнеса на компанията, само че е затруднила търсенето на нови хора. Очакванията са през тази година и наемането да се форсира и българското сдружение да добави още 200 души.

" Предначертаният ни проект е София да стане главен и максимален развоен център на Acronis в международен проект, т.е. всички нови планове, които компанията създава, да се вършат и в София. Това се случва и сега в някаква степен ", разяснява Тошев. Глобалното сдружение има над 1600 чиновници в 33 местоположения в 18 страни.

Амбициите за разгръщане включват и нов офис, в който компанията ще се нанесе през август. Той ще се намира на три етажа в NV Tower на бул. " Г. М. Димитров ", като опциите са за удвояване на площта до 10 000 кв.м при положение на бърз напредък. Все още не е ясно по какъв начин тъкмо ще бъде употребен поради пандемията. " Още предходната година направихме две изследвания измежду нашите чиновници, с цел да разберем техните настройки. Целта е да са в сигурност и да се усещат добре и стимулирани. Горе-долу една трета желаят да работят от офиса, още една от у дома и последната една трета желаят да имат еластичност. И сега към 15% от чиновниците ни работят в офиса. Плановете ни са да продължим с подобен хибриден модел на работа. Имаме електронна система, през която могат да резервират места ", съобщи Тошев.
Пламен Тошев Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР