Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите холдинги в България: Огромен растеж в енергетика и земеделие

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Бизнесът на най-големите холдингови групи е достигнал рекордни равнища през 2021 година Щастието може да се окаже краткотрайно поради задаващото се закъснение на световната стопанска система. Най-печеливши са групите, които развиват бизнес в областта на енергетиката и зърнопроизводството.
Прекрасният нов свят - по този начин може да се дефинира 2021 година за най-големите холдингови групи в България, в случай че съдим по финансовите им доклади. Спокойно може да се каже, че равнищата на приходите са на историческо равнище за всички от тях, същото е годно и за облагите при множеството, или най-малко там, където ги има. Ако в класацията за 2020 година имаше закъснение, което всички дефинираха като краткотрайно, то година по-късно прогнозите им се оправдаха - от 15-те най-големи холдинга всички са съумели да покачат приходите, много от тях и облагите, а някои даже са се измъкнали от хватките на загубите. Само с едно изключение приходите на всички групи порастват с двуцифрен ритъм, на две даже с трицифрен, а множеството приходи са и над предкризисните равнища от 2019 година
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал
Разбира се, докладите включват една година на възобновяване и не отразяват настъпилите отрицателни събития през тази - войната в Украйна, енергийната рецесия, нарушените доставки и забавянето, което Китай провокира посредством политиката си на нулев коронавирус, с което на процедура блокира стопанската система си, а от там и световното търсене. Към всичко това би трябвало да прибавим и високата инфлация, която принуди централните банки да стартират внезапно покачване на лихвените проценти, което ускорява и опасенията от световна криза.
Реклама Бумът на финансовите резултати през 2021 година се дължи най-общо на три фактора:
Възстановеното търсене в локален и световен мащаб, както и инфлацията се придвижват в по-големи доходи на холдингите Високият скок в цените на силата - от една страна, оказва помощ на сдруженията за ток и газ, само че и оказва мощен напън в разходната страна на холдингите Активизирането на зърнения пазар въздейства в общата ранглиста, която има цели 3 представителя.
Атомен скок
Консолидираните доходи на " Български енергиен холдинг " доближават внушителните 11.2 милиарда лева, като аргументите зад това надали са изненада. Компанията консолидира резултатите на държавните енергийни сдружения, а високите цени на тока се отразиха и в крайните й резултати. В случая с максимален принос са тези на АЕЦ " Козлодуй ", защото централата създава ток от нуклеарно гориво, чиято себестойност съвсем не се е трансформирала, само че пък продава на доста високи крайни цени, което образува и голяма облага. Само атомната електроцентрала е с позитивен финансов резултат от близо 900 млн. лева Тази година

Заради високите цени на газа приходите на " Булгаргаз " също се покачват доста и са над 2 милиарда лева Високите цени на газа обаче доведоха до завръщането към въглищата, което увеличи приходите и на " Мини Марица-изток ", само че тук има един абсурд и пазарна подигравка - държавната компания добива и продава повече гориво на закрепени цени, само че заплаща тока за големите си машини на свободния пазар. Което мощно натоварва разноските й и я държи на загуба.

В последна сметка част от големите облаги на държавната енергетика ще отидат за компенсиране на бизнеса за високите цени на тока, без които той мъчно би оживял в тези условия.
Реклама
Енергетиката носи солидни доходи и на втория в класацията - " Еврохолд България ". От предходната година холдингът е притежател на някогашните сдружения на CEZ в България, които към този момент се споделят " Електрохолд ". Продажбите на ток и енергийният бизнес способстват с над 1.2 милиарда лева доход на холдинга през 2021 година, до момента в който застраховането резервира главния си дял с 2.3 милиарда лева (ръст от съвсем 70%).
Класовете на растежа
Активизирането на световната търговия със зърно и нарасналите цени през предходната година са оказали позитивно въздействие на търговците и производителите в бранша. А в класацията те са цели три - " Билдком ", " Агрия груп холдинг " и " БГ агро ". Първата компания е най-голямата в тази група и трета по доходи в общата ранглиста, като продажбите й се покачват с внушителните половин милиард лв.. " Билдком " е притежател на производителя на олио " Олива " и е измежду фирмите, които растяха и в спешната 2020 година За пет години групата е повишила приходите си с над 1 милиарда лева, а облагата й през днешния ден се подрежда измежду най-големите в частния корпоративен бранш. и през тази година, само че през лятото поради упованията за криза цените на суровините се намаляват, което може да изяде част от растежа. Контролираната от Ангел Георгиев група има и второ направление - търговия с пшеница и други зърнени култури, както и с рапица. Освен това продава и препарати за растителна отбрана.

" Агрия груп холдинг " и " БГ агро " също се възползват от взрива в търговията и цените на зърнени култури. Двете компании се търгуват на фондовата борса, като докладите им за първото тримесечие демонстрират, че наклонността се трансферира и през тази година. Усеща се обаче натискът на по-скъпите горива, които са неминуем разход в този бранш. Въпреки всичко облагите порастват - тази на " БГ агро " е съвсем колкото цялата й годишна - 8.2 млн. лева към края на март, а при " Агрия груп " е същата обстановка - малко над 22 млн. лева
Какво остана от приватизацията
Традиционно в класацията попадат и най-големите някогашни приватизационни фондове, през днешния ден холдинги, чиито акции се търгуват на борсата. Най-големият по размера на приходите си в тази ситуация е " Синергон холдинг ", или някогашен " Петрол фонд ", следен и през днешния ден от компании на Бедо Доганян. Приходите му нарастват мощно, надминавайки половин милиард лв.. От доклада на компанията не излиза наяве кои сдружения и действия стоят зад огромния растеж, проличава единствено, че има взрив в продажбите на артикули. Сред основните сдружения на холдинга са " Топливо ", който, очевидно от доклада му, способства с към 30 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР