Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите транспортни компании: Без пълна блокада, но с елементи на задръстване

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. След края на локдауните превозвачите подвигат обороти. Средно приходите в топ 25 порастват с 20.5%. Държавните компании в жп бранша и общинските в софийския превоз са все по този начин губещи. Сухопътните товарни транспорти и спедицията са с растежи през 2021 година, а авиацията се е възстановявала постепенно.
Вървят ли нещата безпрепятствено и в период, превозът и логистиката като че ли са невидими за очите. През последните две години и половина обаче напредването на артикули и хора стартира съществено да притегля интереса към себе си, като се оказа мощно податливо на вируси.

След цялостното затваряне на границите през 2020 година, което изправи логистиката пред съвсем цялостна обсада и стесняване на доходи и флотилии, пристигна голям скок на цените на транспортната услуга и дефицит на всичко по-веригата - камиони, контейнери, водачи, а от последната пролет и летищен личен състав, като авиационният бизнес не съумява да се приспособява задоволително бързо на възобновеното търсене.
Реклама
За другите посоки в превоза това донесе нюанси в смяната през 2021 година Докато авиацията към момента се възстановяваше от шока, преди да изпадне в нова рискова обстановка като сегашния растеж на полетите и невъзможността на летищата да реагират, при сухопътния превоз и логистиката има по-скоро устойчиво възвръщане и растежи на приходите с помощта на мощното търсене на транспортната услуга и растежа на цените на горивото, камионите и труда. Средно приходите в топ 25 порастват с малко над 20%, облагите са по-добри, само че чиновниците леко понижават.

Изминалата година световно донесе и невиждани проблеми по пристанищата в световен проект, тапи по терминалите в Европа и Съединени американски щати, локдаун в Китай. Огромен дефицит на контейнери там, където са нужни, липса на прогнозируемост за времето на доставките и великански скокове в навлото.
Без изненади на държавния връх
Лидер в локалната ранглиста на най-големите в превоза е Национална компания " Железопътна инфраструктура " с 513 млн. лева доходи и загуба 14.4 млн. лева Държавното сдружение, отговарящо за жп мрежата в страната и събиращо такси от превозвачите, регистрира растеж при товарните транспорти с 5.26% и с 2.66% при пътническите по отношение на коронавирус годината 2020. Основната част от приходите на компанията обаче са дотации и финансови прехвърляния от страната, като едвам 24% от приходите й са от нормална активност, т.е. от такси на жп превозвачите.

Напред в класацията под номер три е и " БДЖ - Пътнически транспорти ", която е на голяма загуба - 32.5 млн. лева по отношение на минус от 10.8 млн. лева година по-рано. Основната причина за нарастването на загубата е повишаването на разноските за ток вследствие на повишаването на електрическата енергия за бизнеса.
Реклама
Товарното отделение на компанията " БДЖ - Товарни транспорти " също регистрира огромна загуба - 7 млн. лева Това се дължи както на по-високите разноски за ток с близо 5 млн. лева, по този начин и на по-малкото продадени ненужни активи.

На загуба са и трите огромни сдружения на Столичната община за градски превоз - " Метрополитен ", " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт ", заради високите разноски за енергоносители.
Пътища, тапи и нефт
Лидер в сухопътния превоз в класацията на най-големите в бранша все по този начин е пловдивската група ПИМК. Компанията е на втора позиция след водача Национална компания " Железопътна инфраструктура ", като съвсем доближава приходите си от 2019 година и приключва 2021 година с 281 млн. лева Пловдивската компания в годините се разрасна и сега има голям брой дъщерни компании в орбитата си, които се занимават с всичко от бетоновъзли и кариери, спедиция и даже жп транспорти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР