Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите компании за горива: Луди петролни години

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Горивата имат нов водач - русенската " Астра биоплант ", а " Лукойл Нефтохим Бургас " пада на четвърта позиция. Търсенето и цените подвигат оборотите на всички сдружения в бранша. Евтиният съветски нефт, употребен от главния състезател на пазара, прави неосъществим вноса на различни горива.
Пандемичната 2020 година и блокираните граници, доставки и хора, които сринаха цената на петрола, изтриха милиарди от оборотите на фирмите в бранш горива. През миналата 2021 година светът се отърси от пандемията, стартира да използва бурно и това донесе мощен растеж на цените на петрола и повече количества гориво в резервоарите.

Това се вижда и от докладите на най-големите компании в бранша, които в множеството случаи доближават или надминават приходите си от 2019 година, отчитайки големи растежи по отношение на 2020 година Средното нарастване в оборотите е съвсем 25%. Но в случай че от изчислението се изключи рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ", скокът е с над 50%.
Реклама
При веригите бензиностанции високи растежи имат огромните интернационалните играчи като " Лукойл България ", " Шел България " и " ОМВ България ". Най-съществените корекции - надолу и нагоре, обаче са при производителите на горива - бургаската рафинерия и русенския производител на биодизел " Астра биоплант ", която излиза под номер 1 в класацията на най-големите в бранша за предходната година. Все отново съветската група има най-вече бизнес в бранша, в случай че се сумират четирите сдружения от групата й в България.

Настоящата 2022 година влезе с невиждани пазарни катаклизми поради войната в Украйна, които занапред ще доведат до трайни промени на пазара, правейки го съвсем неосъществим за импорт на друго с изключение на съветско гориво. А упованията за бъдещето на множеството локални играчи са всичко друго, само че не са оптимистични.

Не липсват и опити за излизане от пазара на избрани играчи, а търсенето на горива в Украйна и доставки натам се явява една от дребното благоприятни условия за по-независим бизнес.

Ако има добра вест, тя е, че пословичната " Държавна петролна компания " няма да се осъществя. Проблемите с запаса и изчезналите ресурси на някои играчи остават.
Реклама Новият водач
За първа година бранш горива има нов водач, като това е производителят на растителни масла и биодизел " Астра биоплант ". Създадената през 2007 година компания за 2021 година има 3.34 милиарда лева доходи и облага 227 млн. лева

, която за миналата година има три компании в топ 20 на огромните в горивата. Дейността на групата е ситуирана главно на площадката на някогашния комбинат за тежко машиностроене в Русе, намиращ се на брега на Дунава, и в Сливо поле.

Бизнесът е ориентиран в две съществени посоки. Първото е търговията с пропан-бутан на " Булмаркет ДМ ", като компанията също е в класацията на огромните в бранша и пораства със 74%. Второто е производството, покупките и продажба на зърно, произвеждане на биодизел, фармацевтичен глицерин и остатъчните артикули. Там е първият цех за биодизел в Сливо поле " Астра биоплант ", заводът за сурови растителни масла и шрот " Олео протеин " и вторият цех за биодизел и фармацевтичен глицерин " Оберьостерайхише биодизел България ", който също влиза в топ 20 с 200 млн. лева доходи. Както и наетият цех " Хай протеин " в Провадия.

За производството на биодизел от първо потомство " Астра биоплант " изкупува големи количества слънчоглед и рапица, а от групата неведнъж са казвали, че са в топ 5 по продажби на биодизел в Европейски Съюз. През 2021 година " Астра биоплант " е произвела 360 хиляди тона биодизел и 20 хиляди тона глицерин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР