Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите фармацевтични компании: Главните герои в ковид кризата

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Продажбите на медикаменти в България набъбнаха с над 11%. Множество компании в бранша означиха двуцифрен растеж в приходите. Две от интернационалните компании в топ 10 по продажби в стойност се отдръпнаха от България - GlaxoSmithKline и Sanofi. През миналата година се случи и най-голямата договорка за придобиване на аптеки в България от началото на прехода.
Годината на пандемията подложи на стрес фармацевтичния бранш, само че финалът наподобява позитивен. През 2020 година аптеките, дистрибуторите и производителите претърпяха интервали на свръхзапасяване с медикаменти, забавени доставки на първични материали за произвеждане, дефицит на лекарства, предопределени за лекуване на COVID-19, забавени заплащания от лечебните заведения, които пък не работеха с цялостен потенциал и нямаха задоволително средства. Въпреки напрежението секторът като цяло пораства с над 9% съгласно класацията " Капитал 100 " и е измежду дребното незасегнати от рецесията сегменти на стопанската система. Само в нишата на продажба на медикаменти за хуманната медицина растежът е 11.1% по данни на международната анализаторска организация IQVIA, а продажбите на лекарства в България са достигнали 2.283 милиарда евро.

Търговията на едро с медикаменти през миналата година доближава нови пикове в продажбите и в случай че до предходната година двете компании водачи бяха достигнали по 800 млн. лева оборот, то през 2020 година те са в подножието на 900-те млн. доходи, като обичайният водач в класацията - " Софарма трейдинг ", реализира растеж 12% по отношение на миналата година.
6.2 милиарда лева общо доходи имат топ 20 компании във фармацията през 2020 година, като за година нарастването е 9%.
Освен разумния растеж в продажбите при здравна рецесия в бранша се случиха още две знакови събития. Първото беше най-голямата договорка за покупка на аптечна верига, откакто " Софарма трейдинг ", която досега притежаваше 63 обекта, закупи и сля под марката си SOpharmacy към 160 аптеки, които досега работеха под франчайз шапката SCS франчайз с марките Ceiba, SCS и Sanita. Цената на договорката не е оповестена, само че това е най-крупният акт на консолидация на аптеки по време на прехода и втора сходна огромна договорка в бранша, откакто преди 15 години самата " Софарма трейдинг " породи в следствие от обединяване на четири дистрибутора.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Световната здравна рецесия беше съпроводена с една минорна за България като дестинация за вложения и за пациентите вест. Две от най-големите фармацевтични компании в международен мащаб - GlaxoSmithKline и Sanofi, избраха да затворят офисите си в България и да оставят продажбите си единствено на дистрибутори. През последните пет години свръхрегулацията и държавната интервенция водеха до отдръпването на приблизително 500 медикаменти годишно от пазара, което доста затруднява лекуването на пациентите и избора на терапия от лекарите. Досега обаче нито една компания не беше решила да напусне дефинитивно България, а през предходната година това направиха цели две, и то от топ 10 по продажби в стойност.

Дори единствено анонсът за отдръпването им се е отразил в спад на продажбите им през миналата година (виж таблицата). Дългосрочно анализаторите чакат и други фармацевтични компании да премислят представянето си на българския пазар, което ще докара до ново отдръпване на медикаменти, стесняване на бизнеса в България и евентуално до още по-голямо закъснение в регистрирането на нови лечения. В момента България е на опашката в Европейски Съюз със приблизително 690 дни закъснение на стартирането на всяко ново лекарство на пазара, откакто е било позволено от Европейската лекарствена организация за приложимост в Европейски Съюз.
" Тъй като рецесията е световна, за жалост на множеството пазари в един или различен миг наблюдавахме държание на потребителите, сходно на това в България. Аналогично и приходите от продажби на експортните пазари понижиха ", разяснява Огнян Донев, ръководител на съвета на шефовете на " Софарма " Фотограф: Надежда Чипева Подреждането на огромните
По традиция в класацията на най-големите фармацевтични компании вземат участие компании от целия набор по веригата производител - търговец на едро с медикаменти. В нея са включени както произвеждащите на територията на България фармацевтични фабрики за хуманни и ветеринарни медикаменти, по този начин и техните търговски сдружения, както и независими дистрибутори на лекарства на национално и нишово равнище. В последната категория да вземем за пример попадат българските представителства на международните фармацевтични концерни, които са регистрирани като търговци на едро с медикаменти, само че оферират единствено личната продукция, и то без да поддържат складова и транспортна мрежа за доставки.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР