Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Стъкленият португалски възход

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Производителят на стъклени бутилки и буркани "Би Ей глас България " пораства с близо 60% през 2020 година Португалската компания видя данъчен оазис в България и централизира груповите продажби в локалното сдружение. Производството в Пловдив и София също се усилва, а с приключването на вложенията за 600 млн. лева потенциалът ще се удвои.
Близо 60% нарастване на приходите след година на трицифрен растеж трансформира производителя на стъклен амбалаж " Би Ей глас България " в една от най-динамичните компании в страната. Основната част от това покачване е резултат от смяна в счетоводните практики в границите на BA Glass Group, която преди четири години купи някогашните " Дружба стъкларски фабрики " в Пловдив и София. Продажбите на всичките девет завода на португалския притежател към този момент се регистрират през българското сдружение като търговски център и по този начин на процедура оборотът на " Би Ей глас " отразява този на групата. Той обаче също пораства, въпреки и надалеч по-малко (виж карето), което в пандемична година и всеобщи затваряния на основни за бизнеса обекти като хотели и заведения за хранене може да се регистрира като триумф.

Производството в България като размер също се усилва след направените до момента вложения, като няма разбивка какъв брой тъкмо е в стойност. Вложеното дотук е единствено част от проектите на групата за възобновяване на оборудването в двата завода, като до няколко години общата сума ще доближи 600 млн. лева, а потенциалът за произвеждане ще се удвои.
Автор: Капитал Място на пазара
Заводите на " Би Ей глас " създават стъклени бутилки и буркани, а измежду клиентите им са производители на бира, алкохолни и безалкохолни питиета, вино и предприятия от консервната индустрия. Компанията работи главно за експорт и продава продукцията си в над 20 страни, като измежду най-големите външни пазари са Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Италия, Сърбия и други

В страната сдружението е неоспорим водач в производството на опаковъчно стъкло, като конкуренция му прави надалеч по-малкият цех " Рубин " в Плевен. С големия си растеж последните две години " Би Ей глас " към този момент е отпред и в локалния стъкларски бизнес като цяло, изпреварвайки сумарния резултат на трите завода на Sisecam в Търговище, които създават други типове стъкло и имат годишни продажби за към 400 млн. лева
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Освен двуцифрен растеж на приходите през 2020 година до 1.8 милиарда лева " Би Ей глас " регистрира и доста нарастване на оперативната облага - над 60%, с толкоз нараства и чистият резултат, който доближава 127.5 млн. лева Това идва на фона на нараснали разноски за заплати, макар понижението на личния състав, както и на много по-големи разноски за първични материали. Последното още веднъж е резултат от смяната в бизнес модела.

Придобиването на българските фабрики беше част от цялостното разгръщане на BA Glass Group последните години, което я трансформира в един от главните производители на опаковъчно стъкло в Европа. От групата регистрират, че разпръснатите търговски и логистични интервенции са усложнили обслужването на клиентите, което е и повода преди две години тя да предприеме концентрация на административните процеси, тъй че фактурирането да се случва в един търговски център. А с ниските си налози България наподобява разумният избор. Така през 2019 година тези действия бяха поетапно трансферирани към българската компания, а 2020 беше първата цялостна година, в която се прилагаше новия модел. В резултат на това приходите от продажба на опаковъчно стъкло за 2020 година на " Би Ей глас България " нарастват доста по отношение на предходния интервал, се показва в доклада на сдружението.

Производството през 2020 година също се е нараснало, въпреки че от компанията не показват съответни размери. Това не е изненада, като се има поради, че преди две години в Пловдив беше пусната нова пещ. От сдружението регистрират също и възстановяване на успеваемостта на производството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР