Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

"Империя онлайн": 16 години и 60 млн. потребители по-късно

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Софтуерната компания продължава да пораства и е измежду най-динамичните в IT бранша. Три години откакто стана част от шведската Stillfront Group, портфолиото й с игри се усилва, потребителите също. Създателите на компанията Мони Дочев и Доброслав Димитров не престават да я ръководят след договорката.
Малко са българските компании, които могат да се похвалят с десетки милиони консуматори. " Империя онлайн " e една от тях - 16 години откакто нейните създатели се срещат и основават концепцията за едноименната игра, в портфолиото си компанията към този момент има 28 заглавия с над 60 млн. консуматори, а упоритостта е този напредък да продължи.

В най-известната й игра тактика всеки може да сътвори свое населено място и да го развие до империя. През 2018 година " Империя онлайн " стана част от шведската група Stillfront Group, което усили опциите за напредък на компанията посредством вътрешни синергии и уголемение на портфолиото. Това е и една от аргументите през предходната година приходите на " Империя онлайн " да се покачат с над 60% до 13 млн. лева, което я слага измежду най-динамичните IT компании в България. Печалбата също пораства - от 1.4 млн. до 2.56 млн. лева
Идеята и началото
Раждането на " Империя онлайн " идва през 2005 година, когато пътищата на Мони Дочев, тогава програмист на свободна процедура, и Доброслав Димитров, притежател на веригата компютърни клубове ХАОС, се пресичат. С това идва и концепцията за основаване на водеща мултиплеър стратегическа игра (ММО). Четири години по-късно компанията и продуктът към този момент са факт, а в идващите години " Империя онлайн " се постанова като едно от най-разпознаваемите имена на софтуерния и гейминг пазар в Югоизточна Европа. През 2014 година сдружението беше оповестено за изгряваща звезда и една от най-динамичните IT компании в Централна и Източна Европа в класацията Deloitte Fast 50. Днес потребителите й са милиони от целия свят. Бизнес моделът включва разработка на игри и продажбата им през разнообразни платформи, както и поддръжката и развиването им. Игрите имат и безвъзмездни версии, само че с цел да напредват в борбите, геймърите си купуват разнообразни екстри, които ги вършат по-силни.

В момента за " Империя онлайн " работят над 90 души, всеки от тях специалист в своята област. Успехът и известността на компанията в района са измежду главните аргументи за привличане на нов притежател. През 2018 година компанията се причислява към шведската група Stillfront Group. Сделката е за 100% от акциите на българската компания. Купувачът заплати 10 млн. евро - 5 млн. в кеш и 5 млн. под формата на 270 000 новоиздадени свои акции. Общата продажна цена обаче може да доближи 27.5 млн. евро, в случай че през последвалите три години, в това число и тази, компанията доближи избрани индикатори на оперативната облага.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Всяка възможна спомагателна сума трябваше да се заплаща всяка година след утвърждение на финансовите доклади, като за 2019 и 2020 година тя не може да надвишава 7 млн. евро. Засега от " Империя онлайн " отхвърлят да разясняват дали са реализирани тези индикатори и надлежно заплащанията, с аргумента че тези клаузи са конфиденциални до приключване и на тази финансова година. Ако " империята " успее да покрие тези критерии, приключването на договорката ще я направи измежду най-големите в българския IT бранш. Мони Дочев и Доброслав Димитров остават в компанията и я ръководят като част от Stillfront.
Шведски подтик за напредък
След договорката опциите за разгръщане, които се откриват пред компанията, се усилват посредством и на вътрешните синергии, които се основават сред фирмите, част от групата, въпреки през 2019 година да има спад. Година по-късно " Империя онлайн " се завръща в полето на растежа.

" Годината след присъединението ни компанията се концентрира върху R&D, оттова има и лек спад или застой, само че този развой на прецизни изследвания от своя страна докара до една от огромните колаборации в групата: при започване на 2020 година " Империя онлайн " публично стартира да популяризира играта Siege: WWII (мобилна военна игра симулатор - бел. ред.), създадена от американското студио Simutronics, също част от Stillfront ", споделя пред " Капитал " Доброслав Димитров, който е изпълнителен шеф на компанията и добавя: " Днес, 3 години след присъединението ни, финансовите резултати демонстрират, че компанията ни е в напредък. А упованията за 2021 година е за темпове на напредък от над 10%. "
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР