Статия, описваща резултатите от тези експерименти, епубликувана в Journal of

...
Статия, описваща резултатите от тези експерименти, епубликувана в Journal of
Коментари Харесай

Безценно За След Шкембе, Работи Безотказно! Ето Как Да Се Отървем От Мириса На Чесън За Броени Секунди!

Статия, описваща резултатите от тези опити, епубликувана в Journal of Food Science.

Въпреки че чесънът е потребен, на никого не се харесва аромата му. Има доста предписания, за които се твърди, че оказват помощ да се отървете от този изострен аромат. Рита Мирондо (Rita Mirondo) и Шерил Беринджър (Sheryl Barringer) от Университета Охайо подхождат към въпроса академично и организират опити с доброволци, които след чесъна поемат разнообразни храни и питиета. Кои от тези артикули са най-хубавите средства против миризмата се открива посредством разбор на състава на издишаните летливи субстанции.

Изследователите показват, че основният фактор на биологичното и потребно деяние на чесъна - антиоксидантно, антимикробно и неприятнят усет е съдържащият сяра алицин. Той липсва в самото растение - веществото се образува от аминокиселината алиин при разваляне на клетките и освобождение на ензима алициназа. Въпреки това алицин също не е доста постоянен и на въздух, много бързо се разпадат с формиране на разнообразни съдържащи сяра органични субстанции като диалилдисулфид, а също и алилмеркаптан, алилметилдисулфид и алилдиметилсулфид.

Количеството на тези субстанции се дефинира с масспектрометър наоколо до главата на доброволците от минута до един час, откакто в границите на 25 секунди са дъвчели 3 грама скилидки чесън. Различните групи доброволци пият вода, ядат сурови и затоплени ябълки, маруля, мента, ябълков сок, зелен чай или ментова лимонада. При всички средства количествата летливи производни на алицина (който ние усещаме като миризма на чесън) нараства бързо, достигайки връхът си в петата минута след храненето, а по-късно постепенно понижава. Но се оказа, че скоростта на намаляване на мириса е друга в другите случаи, написа офнюз.бг.

Ефект от затоплена ябълка, затоплена маруля и зелен чай върху издишания диалилдисулфид.

Мирондо и Беринджър оповестява, че ябълките понижават концентрацията на окислените артикули на алицина в дъха към два пъти по-бързо спрямо контролната група (тези, които след чесъна пият вода). Марулята и изключително ментата работят още по-бързо. Но ябълковият сок и ментовата напитка не са доста ефикасни, а зеленият чай е най-нефективен.

Авторите разясняват, че тези резултати са свързани с особеностите на механизмите за премахване с миризмата на чесън с разнообразни типове храна. Ябълковите и ментови питиета не са доста ефикасни, защото те не съдържат такова количество ензими като пресните артикули - а точно ензимите разрешават задоволително бързо да унищожават производните на алицинa в устата. Друг значим фактор, съгласно учените, е наличието в продуктите на феноли, органични субстанции, които могат да реагират с летливите артикули на алицина.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР