Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не

...
Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не
Коментари Харесай

Сачева: Домът в Горско Косово е в много тежко битово състояние

„ Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е друго. Правим инспекция във всички домове. Но може да се каче, че там постъпват хора, които са в доста тежко положение. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е по този начин. Част от тях са на носилки, друга част са в в действителност съвсем терминално положение. В това отношение статистиката може да е стряскаща, само че си има своето пояснение ”, по този начин общественият министър Деница Сачева разяснява пред Нова тв сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

„ Да стартираме от там какъв брой са тези домове. Те са 14 в цялата страна, като в тях сега има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за остарели хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. Това е обществената услуга, от която има може би най-голяма потребност. И ще има за в бъдеще от ден на ден и повече възходяща потребност. За страдание това е и услугата, която минимум се декларира от общините и минимум се търси. Може би, тъй като най-трудно се провежда от позиция на личен състав и подобаващи пространства ”, счита тя.

„ Назначена е цялостна инспекция, която сега тече. Имало е инспекция през 2018 година, направени са предписани. Това, което е реалност, е, че в този дом има неприятни материални и битови условия. 2/3 от предписанията са изпълнени. Персоналът има потребност от спомагателна подготовка и образование. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и корист с правата на хората. Това е постройка на бивше учебно заведение, която мъчно може да се пригоди ”, изясни Сачева.

„ Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в този дом. Ще забележим каква е опцията част от консуматори да бъдат пренасочени към други обществени услуги, тъй че да понижим броя на хората в стаята. Говорихме през вчерашния ден с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в прилежащи села, тъй че да можем да изградим център за настаняване от фамилен вид и да пренасочим както личния състав, по този начин и хората в по-добри битови условия ”, сподели още министърката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР