Статистиката за годишното поскъпване на храните показва, че най-голямо е

...
Статистиката за годишното поскъпване на храните показва, че най-голямо е
Коментари Харесай

Над 50% се повиши цената на чушките и доматите

Статистиката за годишното повишаване на храните демонстрира, че най-голямо е нарастването при доматите и алените чушки - надлежно 55% и 54%. При другите хранителни артикули е по-малко, като при олиото (36%) и брашното (31%) е най-съществено, а при млечните артикули е към 20-25%.

" Ще би трябвало да привикваме с високите цени на зеленчуците ", сподели ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов пред Нова тв. Той изясни, че повишаването е обвързано с това на газа, тока и горивата като цяло. То обаче не е скокообразно, а е по-скоро резистентен развой.

" В рамките на година междинният % на нарастване на главната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един непрекъснато резистентен развой на повишение на цените, който никога не е шоков и внезапен ", разяснява той. Иванов изясни, че за шоково повишаване може да се приказва, в случай че в границите на седмица цените се вдигнат със 7, 8, 10 %.

" Единственият фактор, който задържа внезапното повишение на цените е ниското платежоспособно търсене и надлежно доста мощната съперника среда. Но това има и други отрицателни последствия - ще се появят артикули с по-ниско качество ", разяснява Иванов. Той сподели още, че до момента в който пазарът на сила е толкоз неравновесен и непредвидим, наклонността ще остане и при храните. По думите му през лятото по-скоро ще има задържане на цените, а не намаляване, като това е обвързвано с курсовете при на фуражите и торовете.

" Няма по какъв начин да забележим нива като през 2020 година По-скоро ще виждаме такива като през 2021 година ", предвижда той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР