Статистиката, свързана с ражданията в САЩ, не се е променила

...
Статистиката, свързана с ражданията в САЩ, не се е променила
Коментари Харесай

Проучване в САЩ: Раждаемостта през 2022 г. не е възстановила към нивата отпреди пандемията

Статистиката , обвързвана с ражданията в Съединени американски щати , не се е трансформирала през миналата година . В страната са се родили по-малко бебета, в сравнение с преди пандемията, демонстрират данни , предоставени от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите .

Ражданията измежду майки, които са на възраст 35 и повече години, не престават да се усилват, като процентът на тези в тази възрастова група е най-голям от 60-те години насам. Въпреки това, тези резултати са обезщетени отрицателно от рекордно ниските равнища на раждаемост при майките в тийнейджърска и ранна 20-годишна възраст, откри отчетът на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Докладът се основава на обзор и разбор на над 99% от издадените през миналата година актове за раждане .

Миналата година в Съединени американски щати са се родили малко под 3,7 милиона бебета , което е с към 3000 по-малко от броят им за миналата година. Брейди Хамилтън , водещ създател на отчета, разясни, че може да се твърди, че ражданията, регистрирани предходната година са почти на равнището от миналата година. Ражданията в Съединени американски щати понижават от над десетилетие преди появяването на COVID-19, след което от 2019 година до 2020 година броят им се е намалил с осезаемите 4%. През 2021 година те са нарастнали с към 1% – нарастване, което специалистите отдават на бременностите, които двойките са отсрочили съзнателно при започване на пандемията.

Някога Съединени американски щати са били измежду дребното развити страни с коефициент на раждаемост, който е осигурявал на всяко потомство задоволително деца, което на процедура значи – към 2,1 деца на жена. Тази наклонност обаче търпи спад и през 2020 година се намалява до към 1,6, което е най-ниският регистриран индикатор. През 2021 година той леко се покачва до съвсем 1,7 и се задържа на това равнище през миналата година.

По-късно тази година се чакат по-пълни и подробни данни за 2022 г . Тези данни имат за цел да дадат по-ясна визия за това събитие в обособените щати и измежду другите расови и етнически групи. Те могат също по този начин да покажат дали ражданията са били повлияни от решението на Върховния съд на Съединени американски щати от юни предходната година, отменящо решението по делото „ Роу против Уейд “, което позволяваше на щатите да не разрешават или лимитират абортите. Експертите считат, че съвсем половината от бременностите са били нежелани, по тази причина ограничението на правото на аборт може да повлияе доста на броя на ражданията в бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР