Статистиката сочи, че през първата половина на годината се отчита

...
Статистиката сочи, че през първата половина на годината се отчита
Коментари Харесай

УЖАСНА СТАТИСТИКА! Бум на сифилис сред децата!

Статистиката сочи, че през първата половина на годината се регистрира двоен растеж на записаните случаи на сифилис измежду младежи на възраст сред 15 и 19 години, по отношение на второто полугодие на 2016-та. 28 регистрирани случая на сифилис измежду тинейджърите има в интервала януари-юли месец тази година, до момента в който през юли-декември месец предходната година, тези случаи са били 14 по данните на Националния център за публично здраве и разбори. Данните изнесе здравният министър проф. Николай Петров в писмен отговор на депутатски въпрос.

Най-много са случаите в областите Сливен, Стара Загора и Перник. Във всяка от трите области са доказани по пет случая, до момента в който в столицата те са три. Най-много са записаните случаи на заболяването във възрастовата група сред 30 и 39 години – 62, а във възрастовата група сред 20 и 29 години, записаните носители на сифилис са 58. 12 бебета на възраст до 4 години са регистрирани с присъщ сифилис в първите седем месеца на годината.

Има и 10 регистрирани случая на носители над 60-годишна възраст. Обобщените данни за интервала януари-юли месец 2017 година разкриват, че сифилис е открит при 93 дами и 125 мъже.

Данните на здравните управляващи сочат, че в две следващи години – 2014-та и 2015-та у нас е имало взрив на записаните случаи на сифилис, надлежно 623 и 626 души, което прави по 8,6-8,7 души на 100 000 души население. Това е съвсем двойно повече, по отношение на откритите случаи на сифилис в годините 2011-та и 2012-та, надлежно 335 и 327.

През предходната – 2016-та година са регистрирани общо 553 пациенти със сифилис. София, Варна, Пловдив по традиция са градовете с най-вече регистрирани случаи на сифилис. Здравният министър напомня, че сифилисът е едно от болесттите, които подлежат на наложително съобщаване и доклад. Диспансеризацията на пациентите е доброволна и се реализира със единодушието на пациентите, с изключение на в случаите, които тя е част от постановено от съда наложително лекуване по Закона за здравето или Наказателно-процесуален кодекс.

Първият етап на сифилиса се характеризира с появяването на безболезнена язва. Понякога могат да се появят и голям брой такива ранички. Развива се след към 20-35-40 дни след възпаление със болестта.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР