Статистиката на НСИ показва, че ПТП, причинени от водачи, които

...
Статистиката на НСИ показва, че ПТП, причинени от водачи, които
Коментари Харесай

Адвокат: Причината да се шофира в нетрезво състояние е заради липсата на ефективни наказания

Статистиката на Национален статистически институт демонстрира, че ПТП, породени от водачи, които са с централизация на алкохол в кръвта или под въздействието на наркотични субстанции, са по-малко от 2% от всички тежки ПТП. ПТП с тежко потърпевши или умряли се предизвикват най-много от нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата – шофиране с превишена скорост и погрешно изпреварване. Това сподели юрист Силвия Петкова в рубриката " Визия 0 “ на " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Според нея само ефикасното използване на наказванията за шофиране под въздействието на алкохол или наркотични субстанции може да докара до превъзпитанието на нарушителя. Причината толкоз доста хора да карат в нетрезво положение е поради неналичието на ефикасни санкции, а не тъй като има някакъв проблем в законодателството, а не тъй като има някакъв проблем в законодателството. Т.е. казусът е в правоприлагането “, изясни юрист Петкова.  

Не размерът на наказванията, а неизбежността им е функционалност на предварителната защита, акцентира тя. Непрекъснатите промени в Наказателния кодекс за увеличение размера на наказванията не води до мечтаните резултати. Според нея най-тежкото наказване, което може да се наложи на лидер, който е предизвикал гибел по несъобразителност, откакто е използвал наркотични субстанции или алкохол, е 20 години отнемане от независимост. " Размерите на наказванията сами по себе си нямат никаква роля за генералната предварителна защита, т.е. да влияем предупредително. Те в последна сметка отразяват публичната заплаха на всяко едно действие, което е оповестено за незаконно, т.е. в какъв брой тежка степен засягат някакви предпазени права “, изясни юристът.  

Силвия Петкова разяснява и казуса с високия % подправено позитивните проби - 45%. " В моята процедура имам към този момент извънредно доста случаи на потвърдени подправено позитивни проби, както и на присъдени компенсации на водачите поради това, че несъмнено време са били без брошура, без кола, а някои от тях са били и без работа “, изясни тя.  

Всички водачи са длъжни да дадат проба при положение на инспекция на пътя посредством техническо средство – с дрегер или с тест за наркотични субстанции, а в случай че откажат, би трябвало да дават биологични проби за лабораторно проучване. " Ако човек самичък реши да даде кръвна проба, той може да го направи, само че никой не може да го принуди, в случай че няма правосъдно предписание в случаите, в които има обосновано съмнение за осъществено закононарушение. Полицейските чиновници, които правят инспекцията, не могат да задължат лидера да даде кръвна проба “, разясни юристът. 

Според промените в Наказателния кодекс се криминализира повторният отвод за експериментиране за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, откакто лидерът един път към този момент е бил наказван по административен ред. " Т.е. той би трябвало да е отказал един път по едно и също време и теста, и кръвната проба, да му е наложена санкцията в размер на 2000 лв. и 24 месеца лишаване на брошура и откакто го направи повторно, тогава към този момент ще носи наказателна отговорност “, изясни юрист Петкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР