Статистика, която анализирахме, показва, че в последните 10 години между

...
Статистика, която анализирахме, показва, че в последните 10 години между
Коментари Харесай

Почти 100 хил. са хората с увреждания у нас, които работят

Статистика, която анализирахме, демонстрира, че в последните 10 години сред 95 хиляди - 100 хиляди са хората с увреждания, които работят, разпръснати приблизително сред 30-40 хиляди предприятия. Това съобщи ръководителят на Икономическия и обществен съвет (ИСС) Зорница Русинова пред депутатите от Комисията по труда, обществената и демографската политика. На съвещанието през днешния ден беше показан разбор на интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда, създаден по самодейност на ИСС.

Препоръчваме напълно да се промени философията за поддръжка на хората с увреждания, да се търси модел, който да даде действителна интеграция на човек с увреждания, разяснява Русинова.

Искрено се надявам, че с този разбор всички ние, които сме пристрастни по тематиката, ще можем да катализираме част от процесите, сподели уточни тя и добави, че анализът е изпратен и на общественото министерство.  

ИСС предлага да се прегледа опцията за сериозна смяна на нормативните условия за поддръжка на заетостта на хората с увреждания. От съвета смятат, че има нужда от изцяло нов модел за приобщаваща претовареност, предлагащ поддръжка за хората с увреждания и на работодателите съгласно броя на работните места и съгласно тежестта на уврежданията на работещите.

ИСС предлага по оценката за типа и степента на увреждане да се разграничи ясно експертната оценка за тип и степен на увреждане от оценката за продуктивност на освидетелстваното лице.

„ Груба неточност е оценката за тип и степен на увреждане да се отъждествява с оценката на трайно понижена продуктивност “, регистрират от ИСС.

В разбора си ИСС предлага още Министерството на труда и обществената политика, взаимно с неправителствения бранш, да организира масирана акция с оглед разпространение на изгодите за работодателите и обществото при наемане на лица с увреждания.

На съвещанието през днешния ден беше признат на първо четене Законопроект за одобрение на Спогодбата за обществена сигурност сред Република България и Република Албания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР