Статистика колко са осъдените за лекарски грешки в България няма.

...
Статистика колко са осъдените за лекарски грешки в България няма.
Коментари Харесай

Все повече осъдени лекари у нас, най-вече хирурзи и педиатри

Статистика какъв брой са наказаните за лекарски неточности в България няма. Това сподели адв. Иван Сотиров в границите на семинар " Лекарска неточност или неподходящия излаз от лекуване ".

По думите му в последно време от ден на ден са наказаните лекари за неточности. Той даде образец с момиченцето - Гери, което преди години умря след интервенция на трета сливица в ИСУЛ.

И тримата лекари, които са взели участие в лекуването й - доктор Маджунов, доктор Рогачев, доктор Стайков, са наказани да платят по 100 000 лева и 2 години пробация. Случаите, в които лекари са осъждани, най-често са за повърхностен размер на здравната активност, постепенно лекуване и немарливост.

А по специалности - най-вече са осъждани хирурзи и педиатри. Напоследък зачестяват и делата, при които болница съди лекаря, платила е обезщетение и след това съди доктора, позволил грешката, който е назначен на трудов контракт.

Адв. Иван Сотиров посочи още един проблем, че Централните комисии по професионална нравственос на Български лекарски съюз нямат пълномощия да се занимават и правят оценка случаите на добра здравна процедура.

Това сега се прави от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Етичните комисии преглеждат моралните проблеми, неприятни думи и така нататък, а " Медицински контрол " прави проучване.

Според адвокати обаче правата за следствие на лекарските неточности би трябвало да се върнат в етичните комисии, с по-големи пълномощия, с цел да се прави по-детайлна оценка.

И една статистика, показана от акад.проф. доктор Владимир Овчаров в международен мащаб: Най-много неточности се вършат в диагностицирането на рак на гърдата - 50%, при патолозите - 90%, а най-големи неточности се позволяват при скрининговите мамографии, които към този момент съсловието желае да ги прекрати.

Категорично се счита, че едни от най-грешащите експерти са психиатрите. А аргументите за лекарска неточност могат да са механически неточности, които са проблеми на системата - да ти ампутират различен крайник, друга ръка поради погрешно предадена информация, както и свръхлекарствена доза.

Основни аргументи за лекарски неточности: Човешкият фактор; Нивото на знания; Проблеми в системата; Небрежност; Комбинирани причини; Недобросъвестност.

Акад.проф. доктор Владимир Овчаров разяснява още, че преди години при лекарска неточност в Александровска болница се е събирало управлението, лекарите и даже студенти по медицина, с цел да се учи и обясни при какви условия е позволена неточност при лекуването на даден пациент, с цел да се избегне случай отсега нататък.

И в този момент професорът с дълготраен стаж предлага да се предприеме проведено образование въз основа на случаите, само че по думите му поради " боязън " това не се прави.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР