Статистически, летенето е един от най-безопасните начини да стигнете от

...
Статистически, летенето е един от най-безопасните начини да стигнете от
Коментари Харесай

Кой са най-безопасните авиокомпании?

Статистически, летенето е един от най-безопасните способи да стигнете от точка А до точка Б. Въпреки това има огромни разлики в сигурността на обособените самолетни компании. Според разбора на риска от Хамбургската организация за катастрофи във въздуха Jacdec, арабските самолетни компании Etihad и Emirates още веднъж са били изключително безвредни на пътя предходната година, написа " Зюддойче цайтунг ".

Двете самолетни компании от Обединените арабски емирства " кацат " пред нидерландската KLM, американската JetBlue и английската Easyjet.

След нашествието на Русия в Украйна, съветската самолетна компания Aeroflot беше обезценена до последното 25-то място. Свързаните с сигурността аргументи за обезценяването включват противозаконното заграбване на западни лизингови самолети и спирането на доставките на аварийни елементи в Русия поради стопански наказания.

Немската Lufthansa заема 14-то място в международната ранглиста на 25-те компании с най-високи индикатори на трафика.

През 2021 година Etihad не е била част от класацията. Тази година тя измести Emirates от първото място. И двете компании имат относително нов авиопарк, се твърди в отчета, оповестен в авиационното списание " Aero International ".

Finnair води класацията за самолетните компании в Европа

Индексът на риска на Jacdec се основава на историята на произшествията на всяка самолетна компания през последните 30 години, характерната за страната среда, в която оперира, и хипотетичните за самолетната компания рискови фактори. Теоретично оптималната стойност на показателя 100 е постижима, само че даже и най-хубавите компании не съумяват да я стигнат.

Броят на пътникокилометрите, прелетени от самолетните компании, също е значим: колкото повече от тях една самолетна компания покрива без катастрофи, толкоз по-нисък е рискът и затова е по-безопасна в тази ранглиста.

Сред най-натоварените оператори в Европа Finnair реализира най-висока стойност на показателя, следвана от KLM и Transavia. Дъщерното сдружение на Lufthansa Eurowings заема 8-мо място, а ваканционната самолетна компания Condor - 12-то.

19 съдбовни авиопроизшествия през 2022 г

През миналата година, в която светът още веднъж стана мобилен след corona-затишието, беше реализирано извънредно високо равнище на сигурност, сподели ръководителят на проучването Ян-Арвед Рихтер. Няколко единични събития обаче оказват изключително мощно въздействие върху статистиката.

Катастрофата на Boeing 737-800 на China Eastern Airlines на 21 март покрай южния китайски град Wuzhou беше оповестена за най-тежкия случай за годината. Всичките 132 души на борда починаха. Предполага се, че повода за случая е самоубийството на втория водач. Jacdec разчита на вътрешна информация, защото китайските проверяващи органи до момента резервират безмълвие.

Jacdec записва 19 катастрофи, приключили със гибел през предходната година, при които общо 233 души са изгубили живота си. Това са 60 повече смъртни случая, в сравнение с през 2021 година, когато са летели обаче и доста по-малко самолети. Средната стойност за последните 10 години е 372 смъртни случая годишно.

Федералната асоциация на немската авиационна промишленост регистрира все по-ниска възможност да умрете по време на полет от злополука. Статистически през 70-те години на предишния век на всеки 264 000 пасажери има по един смъртен случай. Сега хипотезата е за една жертва измежду съвсем 16 милиона пасажери. „ Летенето през 2022 година беше 59 пъти по-безопасно, в сравнение с през 70-те години на предишния век “, заключава асоциацията.

Въпреки отпадането на covid рестриктивните мерки комерсиалният въздушен трафик не се е възстановил изцяло от 2019 година - той е малко под 71 % от числата за 2019 година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР