Статистическата служба на ЕС (Евростат) преразгледа към повишение бюджетния излишък

...
Статистическата служба на ЕС (Евростат) преразгледа към повишение бюджетния излишък
Коментари Харесай

България е на четвърто място в ЕС по бюджетен излишък

Статистическата работа на Европейски Съюз (Евростат) преразгледа към покачване бюджетния остатък на Германия за 2018 година, сочат оповестени през днешния ден данни, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Това е продължение на наклонност, която би могла да алармира, че проектът на Берлин за повече разноски следващата година може да бъде изпълнен в по-малка степен от предстоящото, означи организацията.

Данните може да не вещаят положителни вероятности за икономическия напредък на еврозоната, защото съюзът е изправен пред опасности от дълготрайно закъснение, което съгласно доста от икономистите би могло да бъде преодоляно единствено със доста нарастване на разноските на държавните управления - изключително на Германия, най-голямата стопанска система.

Германските доходи за предходната година са надвишили разноските повече спрямо първичната оценка, позволявайки на Берлин да регистрира бюджетен остатък от 1,9 % от Брутният вътрешен продукт. През април Евростат бе пресметнал индикатора на 1,7 %.

Общо за еврозоната е непокътнат дефицитът от 0,5 на 100. Данните за Германия са обезвредени от по-високи разноски в други страни като Италия, която е с недостиг от 2,2 %, над първичното ниво от 2,1 %.

За целия Европейски Съюз индикаторът е 0,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

През 2018 година страните членки с бюджетни остатъци са Люксембург (+2,7 на сто), Германия (+1,9 на сто), Малта (+1,9 на сто), България (+1,8 на сто), Холандия (+1,5 на сто), Чехия (+1,1 на сто), Гърция (+1 на сто), Дания (+0,8 на сто), Словения (+0,8 на сто), Швеция (+0,8 на сто), Литва (+0,6 на сто), Хърватия (+0,3 на сто), Австрия (+0,2 на сто) и Ирландия (+0,1 на сто). Две страни имат недостиг еднакъв или над 3 % - Румъния (-3 на сто) и Кипър (-4,4 на сто), сочат данните на уеб страницата на Евростат.

Съвкупният държавен дълг на еврозоната е преразгледан възходящо до 85,9 % от Брутният вътрешен продукт по отношение на 85,1 % преди този момент, добавя Ройтерс.

За Европейски Съюз индикаторът е 80,4 %.

Към края на предходната година най-нисък дълг имат Естония (8,4 на сто), Люксембург (21 на сто), България (22,3 на сто), Чехия (32,6 на сто), Литва (34,1 на сто) и Дания (34,2 на сто). Четиринайсет страни членки има дълг над допустимия предел от 60 % от Брутният вътрешен продукт.

Най-високи са стойностите в Гърция (181,2 на сто), Италия (134,8 на сто), Португалия (122,2 на сто), Кипър (100,6 на сто), Белгия (100 на сто), Франция (98,4 на сто) и Испания (97,6 на сто), показва службата. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР