Стартират безплатни прегледиД-р Катя Захариева е дерматолог с 30-годишен опит.

...
Стартират безплатни прегледиД-р Катя Захариева е дерматолог с 30-годишен опит.
Коментари Харесай

Д-р Катя Захариева: Много хора не знаят, че тежкият атопичен дерматит се лекува

Стартират безвъзмездни прегледи
Д-р Катя Захариева е кожен лекар с 30-годишен опит. Тя започва втора акция за безвъзмездни прегледи на пациенти с тежък атопичен дерматит,

Прегледите ще са в продължение на четири месеца - всяка сряда и петък, от 10 ч. до 12 ч. в 28 ДКЦ, след авансово записване на телефон 0892226019.

Пациентите би трябвало да са с атопичен дерматит в тежка форма и навършили 12 години, като е целесъобразно да идват на обзор с здравна документи за предшестващо лекуване на болестта. 

За " Труд news " доктор Захариева изясни какви признаци са присъщи за тежката форма на атопичен дерматит и по какъв начин се лекува това заболяване.



- Д-р Захариева, какво съставлява атопичният дерматит и какви са тежките му форми?

- Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата, което се отключва в ранна детска възраст. То непрестанно усилва своята периодичност измежду децата. 25% от новородените и кърмачетата демонстрират това заболяване, само че се чака в скоро време всяко второ дете в кърмаческа възраст да бъде с атопичен дерматит.  Вече приказваме не просто за кожно заболяване, а за атопична болест, която визира с изключение на кожата и дихателната, нервната и храносмилателната система. Тежките форми съставляват инфектиране на кожата, асоциирано доста постоянно със засягане и на към този момент изброените дихателна, нервна и храносмилателна система. 

- Каква част от всички пациенти с атопичен дерматит са с тежка форма на болестта?

- За благополучие, множеството от децата с атопичен дерматит израстват болестта или възпалението на кожата отслабва с времето. Но при половината от всички пациенти атопичният дерматит персистира след навършване на пълноправие, а 30% от тях демонстрират тежки форми. За тежестта на протичане съдим по засегнатата повърхност от кожата и по изявата на признаците. 



- Какви са признаците?

- На първо място е нетърпим сърбеж – допустимо най-силният при кожно заболяване. Друг присъщ признак е изключителната кожна сухота, която визира по-голямата част от кожата. При тези пациенти е нарушена кожната преграда, което дава опция на стафилококи и други болестотворни бактерии да утежнят възпалението на кожата с спомагателни инфекции. Много трагично е за пациентите да живеят с това заболяване. Качеството им на живот е извънредно влошено, защото от непрекъснатия сърбеж тези пациенти спят по към един час на нощ. В резултат на това те са непрекъснато изтощени и страдат от тежки депресии и други психологични проблеми.

- Има ли дейно лекуване за тежкия атопичен дерматит?

- Да. През 2021 година Европейската организация за медикаменти утвърди медикамент за перорална приложимост. Представлява JAK-инхибитор, който към този момент е регистриран и в България и от есента на 2023 година се предписва на пациенти над 12-годишна възраст с протоколи по Здравна каса. Заради сухотата на кожата пациентите не престават да се мажат с емолиенти за хидратация. При атопичен дерматит използваме също кортизонови препарати и калциневринови инхибитори.



- Какво Ви стимулира, след безплатните прегледи през ноември 2023 година, да обявите още една акция за безвъзмездни прегледи на хора с тежък атопичен дерматит в идващите четири месеца?

- По време на безплатните прегледи през ноември открих, че пациентите не са осведомени с новите благоприятни условия за лекуване на атопичен дерматит. Много хора считат, че болестта не се лекува, и в отчаянието си те просто са престанали да търсят решение на техния проблем. Това ме накара да дам опция за безвъзмездни прегледи за по-дълъг интервал от време, с цел да мога да обърна особено внимание на тези пациенти и да ги осведомявам, че към този момент съществува доста дейно лекуване и че може да им се помогне. Засега ще отстранявам от графика си по два часа всяка сряда и петък за хора с тежък атопичен дерматит. Идеята ми е тази акция да стане непрекъсната, тъй като хората с това заболяване имат потребност от непрекъсната грижа. На първо време възнамерявам безвъзмездни прегледи през идващите четири месеца и в случай че още има интерес от нови пациенти, ще я продължа. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР