Стартираща компания твърди, че един ден учените ще могат да

...
Стартираща компания твърди, че един ден учените ще могат да
Коментари Харесай

Нова компания за мозъчно копиране обещава смърт на потребителите

Стартираща компания твърди, че един ден учените ще могат да копират цялата информация от паметта на хората. За задачата от „ Нектом” оферират да балсамират мозъци, запазвайки ги непокътнати до този миг от бъдещето, когато технологията е задоволително напреднала.

Как британските учени отглеждат човешки мозъци

Мистерията, за какво не помним по какъв начин сме били бебета

Как тъкмо умираме

Продуктът е „ 100% фатален”, разясняват пред „ MIT Technology Review” от компанията. Тя е подкрепена от „ Y Combinator” – организация, която всяка година избора започващи бизнеси, с цел да им помогне със средства и маркетингови препоръки, с вярата, че ще получат доста финансиране по-нататък. Сред тях са сполучливи стартъпи като „ Dropbox” и „ AirBnB”.

„ Нектом” обаче цели опазване на човешкия мозък, с цел да може в бъдеще да копира спомените и да ги вкара в компютърна симулация.

Фирмата към този момент е спечелила финансиране на стойност 960 000 $ от Националния институт по психологично здраве на Съединени американски щати, откъдето декларират, че виждат „ комерсиална възможност” в запазването на информацията от мозъка.

Плановете за създаването на новата технология е първо тя да се тества върху хора, страдащи от нелечими болести в последна фаза.

Екипът на „ Нектом” показва, че към този момент е направил опит с жена, която е умряла в Портланд, Орегон. Техният способ на балсамиране, би трябвало да резервира мозъка до най-малкия подробност.

Компанията си сътрудничи с Едуард Бойдън, водещ невролог в. Методът претендира за научна премия от 80 000 $ за опазване на мозъка на прасе толкоз добре, че всеки синапс вътре в него може да се види с електронен микроскоп.

Следващият стадий е да се намерят тестови субекти, които възнамеряват да умрат посредством самоубийство, подкрепено от доктор. Идеята е до момента в който тялото е включено към животоподдържаща машина да се изпомпва примес от балсамиращи химикали в мозъка през огромните каротидни артерии на гърдите. В началото на процеса доброволците ще са живи, въпреки и под обща упойка.

До момента не съществуват никакви доказателства, че човешките мемоари могат да бъде извлечени от мъртва мозъчна тъкан.

Някои специалисти считат, че декларираните от „ Нектом” цели няма по какъв начин да бъдат осъществени. Подобно на криониката – заледяване на хора за възможното им бъдещо възкръсване, липсва значителен теоретичен прогрес, които да дава действителни предпоставки, че процесът е вероятен. Въпреки това към този момент 25 души са платили по 10 000 $, с цел да бъдат „ запазени” спомените им.

Все отново „ Нектом” няма за цел да връща личността или мозъка назад към живот. От компанията желаят единствено да създадат допустимо най-изчерпателно копие на спомените.

„ Сега, когато едно потомство хора умрат, губим цялата им групова мъдрост”, счита съоснователят на „ Нектом” Робърт Макинтайър. „ Можеш да предадеш знанието на идващото потомство, само че е по-трудно да предадеш мъдростта на опита. Деца би трябвало да се учат, повтаряйки грешките на родителите си”.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР