Стартираните търгове противоречат на думите на служебния ресорен министър Иван

...
Стартираните търгове противоречат на думите на служебния ресорен министър Иван
Коментари Харесай

АПИ пусна изненадващо поръчки за поддръжка на пътища за над 2 милиарда лева

Стартираните търгове опонират на думите на служебния отраслов министър Иван Шишков, който планираше бързи поръчки единствено за зимното разчистване

Съвсем изненадващо Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва поръчки за поддръжка на пътищата в страната. Това се случва на фона на поръчката на служебния районен министър Иван Шишков, че ще бъдат стартирани единствено съкратени процедури и то само за зимното поддържане в страната, отбелязва.

Стойността на оповестените поръчки е над 2.355 милиарда лева без Данък добавена стойност, като определените компании ще се грижат за ремонтите по пътищата в идващите три години.

Цените за поддържане на пътната мрежа в шестте региона на обмисляне са безусловно идентични с оповестените цени в поръчките от април, които бяха стартирани по времето на кабинета „ Петков “. Единствено цената за поддръжка на автомагистрала „ Струма “ е по-висока, тъй като към този момент е включена цялата дължина на аутобана. При предходните поръчки бе включена единствено 98-километровата права от тунел „ Блатино “ до Кулата. За останалите 56 километра от от София до тунел „ Блатино " отговаряше държавното сдружение „ Автомагистрали “, чийто краткотраен 5-месечен контракт обаче изтича.

Припомняме, че предходните поръчки, оповестени през април, бяха прекъснати през юли, което пък сътвори напрежение сред някогашния министър председател Кирил Петков и някогашния районен министър Гроздан Караджов. Вследствие на решението на 47-ото Народно заседание настоящите контракти на компаниите изтичат в края на септември. Така от тази дата няма да има кой да поддържа пътищата. Предишните ръководещи не съумяха да удължат периода на решението.

Така сегашният длъжностен министър Иван Шишков съобщи, че поради това ще започва единствено поръчките за зимното разчистване, и то по съкратената процедура. Той прикани компаниите да бъдат рационални предвид на предходните обжалвания, които блокираха избора на реализатор. В същата обстановка изпадна и служебният министър Виолета Комитова предходната година.

Дори в изявление за БНР от през днешния ден отрасловият министър Шишков още веднъж подчертава, че зимно разчистване ще има и за него ще бъде употребена съкратената процедура в Закон за обществените поръчки.

"Колегите го приготвят. До средата на месеца би трябвало да бъдат подготвени, с цел да може в 15-дневен период да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия метод договорите, с цел да можем да осигурим зимното разчистване. Призовал съм строителните компании за извънредно държавническо отношение по въпроса - да вземат участие интензивно. Те желаеха от нас - Министерство на регионалното развитие - по-големи задатъци, с цел да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на сътрудниците, които ме увериха, че към този момент завършват с документите, да сложат клаузи, в които да има задатъци за компаниите, с цел да могат да си подсигурят материалите ", изясни Шишков пред БНР.

Не е ясно каква е повода поръчките да бъдат стартирани в този момент и дали това се е случило по разпореждане на новия министър, само че от информация в Регистъра на публичните поръчки излиза наяве, че документите е била изпратена за утвърждение още на 5 август. Така поръчките виждат бял свят през днешния ден, поради софтуерното време.

Припомняме, че ръководител на Пътната организация към момента е Тодор Василев. Той бе назначен на поста от някогашния районен министър Гроздан Караджов. Малко е евентуално Василев еднолично да е взел решението за пускане на поръчките, тъй като принципал на Агенцията е Министерство на регионалното развитие и министърът.

Екипът на Economic.bg изпрати питане до Министерството и до Пътната организация, само че досега на издание на материала не получихме отговор, макар че от пресцентъра на двете институции категорично обявиха, че би трябвало да предоставим въпросите си документално.

Цените
За Северен централен регион публичната поръчка е на стойност 286 007 525 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат регионалните пътни ръководства (ОПУ) – Велико Търнова, Габрово, Разград, Русе, Силистра. Общата дължина на пътищата е 2 964 км.За Северозападен регион цената на поръчката е 333 696 050 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат ОПУ – Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Дължината на пътищата е 3 399 км.За Североизточен регион публичната поръчка е на стойност 246 777 750 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат ОПУ Варна, Добрич, Търговище, Шумен. Дължината на пътищата е 2 569 км.За Южен централен регион публичната поръчка е на стойност 378 467 700 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат ОПУ Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.За Югозападен регион цената на поръчката е 358 092 500 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат ОПУ Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Общата дължина на пътищата е 3 086 км.За Югоизточен регион цената на поръчката е 295 522 500 лева без Данък добавена стойност. Тук влизат ОПУ Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Дължината на пътищата е 3 067 км.За автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “, „ Марица “ и „ Струма “ цената на поръчката е 456 870 677,50 млн. лева без Данък добавена стойност.
Пътната организация залага гаранционни периоди за изпълнените активност. За ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката с плътна асфалтобетоново примес, гаранцията е 6 месеца. За машинно изкърпване на единични дупки и деформации на настилката с плътна асфалтобетонова примес – 2 години, а за машинно полагане на плътна асфалтобетонова примес – 3 години.

Крайният период за подаване на предложения е сред 12 и 15 септември.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР