Стартирана е процедурата за избор на ново правителствоУтвърдиха оставката на

...
Стартирана е процедурата за избор на ново правителствоУтвърдиха оставката на
Коментари Харесай

Гласуваха оставката на Зоран Заев

Стартирана е процедурата за избор на ново държавно управление
Утвърдиха оставката на премиера на районен съд Македония Зоран Заев. Това стана по време на гласоподаване в Народното събрание на югозападната ни съседка през днешния ден.

Заев внесе документите за оставката си в сряда на ръководителя на Народното събрание Талат Джафери. В подадената оставка той уточни, че приема това решение като разумна стъпка, произлизаща от изхода на локалните избори и като израз на поета отговорност за изборните резултати.

Така на процедура с в страната стартират да текат конституционните периоди за избор на ново държавно управление. Според главния закон в районен съд Македония:

„ Оставката на министър-председателя, гибелта му или трайната неспособност да извършва отговорностите си водят до оставка на държавното управление. Правителството, което подаде оставка или чийто мандат е завършил, остава на поста до избора на ново държавно управление “.

Президентът е задължен в период от 10 дни да разпореди мандата за състава на държавното управление на претендент на партията, т.е. на партиите, които имат болшинство в събранието. Номинираният за министър-председател внася стратегия в Общото заседание и предлага състава на държавното управление в 20-дневен период от деня на възлагането на мандата. Правителството, по предложение на министър-председателя и въз основа на програмата, избира Народното събрание с болшинство от общия брой на представителите.

След оставката се чака парламентарното болшинство да номинира новия водач на СДСМ и сегашен заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски. След като получи мандата, през първата половина на идващия месец Ковачевски би трябвало да внесе в Народното събрание програмата и предлагането за състава на новия държавен кабинет, след което ще бъде определено държавното управление му на съвещание на Народното събрание.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР