Стартира третото издание на съвместната програма на Община Варна и

...
Стартира третото издание на съвместната програма на Община Варна и
Коментари Харесай

В МБАЛ “Света Анна - Варна” започнаха безплатните прегледи за повишен риск от сънна апнея

Стартира третото издание на взаимната стратегия на Община Варна и МБАЛ “Света Анна - Варна ” за безвъзмездни прегледи за нараснал риск от сънна апнея. Скрининговата стратегия, обезпечена от общинския бюджет, осъществят сертифицирани експерти от отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна ”.

“Използвайки акустична ринометрия, акустична фарингометрия и чрез физикални прегледи, тест на Епуорт и други параметри, ние селектираме хора със признаци на хъркане, които са с нараснал риск от ОСА. В рамките на към половин час откриваме, в случай че е налице, нараснал риск от ОСА, диагностицираме и обективизираме наличните анатомични равнища на спънка, които са причина за положението, и които подлежат на промяна посредством следващи интервенции за премахване на анатомичната причина за ОСА, изяснява началникът на отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна ” доктор Гален Шиваров.

Той припомня на хората, които подценяват хъркането, че положението никога не е безобидно, защото крие опасности от съществени последствия.

“Спирането на дишането за цели минути едновременно, до момента в който индивидът спи, води до сериозен дефицит на О2, което не е безвредно ”, предизвестява експертът. Практиката е еднопосочна: Апноикът се разсънва изплашен и запъхтян неведнъж през нощта, без да има спомен за това сутринта. Освен нарушаванията на съня, тези хора страдат от последна унесеност денем, елементарно се уморяват, а, когато би трябвало да концентрират вниманието си, се изтощават бързо и им се доспива. Страдащите от сънна апнея са под повишен риск от инсулт, инфаркт, ритъмни нарушавания на сърцето, предизвестяват експертите на МБАЛ “Света Анна - Варна ”.

Отделението по УНГ във варненския “Пирогов ” е с най-високото, трето, равнище на подготвеност. Функционалният кабинет, в който се прави скрининговата стратегия, е с съоръжение без аналог в страната.

Изследването за нараснал риск от ОСА не се поема от здравната каса, само че жителите на община Варна могат да го получат за сметка на общината, в случай че се запишат в точния момент в скрининговата стратегия.

Записването става на телефон:052/821375.

През първите две издания на програмата - през 2016 и 2917 г, през функционалния кабинет в отделението по УНГ в МБАЛ “Света Анна - Варна ” минаха 700 варненци. Към 558 от тях експертите са издали рекомендации за следващи оперативни интервенции, които се поемат от здравната каса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР