Стартира ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов

...
Стартира ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов
Коментари Харесай

Стартира ремонтът на паметника на Шипка

Стартира ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов е работният план в границите на огромния проект за консервация и реституция на монумента. Това е следващата административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия монумент.

" Паметникът е градивно здрав. Това демонстрира обследването, което беше осъществено предходната година. Но би трябвало да се извърши сериозна консервационно-реставрационна интервенция върху неговите фасади и интериорното му пространство “, сподели пред Българска национална телевизия доктор Чавдар Ангелов, шеф на Националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа “.

Той посочи, че ремонтът ще стартира не по-рано от лятото на идната година.

" Първо би трябвало да организираме процедурите по Закон за обществените поръчки, с които ще се дефинира изпълнителят на ремонта, хората, които ще правят строителния контрол и инвеститорския надзор “, изясни доктор Ангелов.

Основният проблем, по думите му, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството сред облицоващите камъни. " По план всички тези остарели фугиращи смеси би трябвало да бъдат механично отстранени от паметника. Да бъде напълно профугиран “, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР