“Стартира процесът по интегриране децата от Украйна в образователната система”,

...
“Стартира процесът по интегриране децата от Украйна в образователната система”,
Коментари Харесай

Пристигащите от войната първо имат статут на туристи: Министър Денков


“Стартира процесът по консолидиране децата от Украйна в просветителната система”, съобщи пред Nova министърът на образованието акад. Николай Денков по отношение на прииждащите у нас украински бежанци.


По думите му, идващи имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се образоват тук.

„ Докато тези хора не подадат документи за статут на емигрант или търсещ леговище, те са със статут на екскурзиант. Във всеки един миг могат да подадат молба за смяна на статута.

След това се прави инспекция от службите и след това те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в учебно заведение или детски градини. Отворихме опцията за консолидиране в просветителната система още преди да е получен статут на емигрант, само че до момента в който това не стане, деца няма да влязат в учебно заведение ", изясни той.

"Интегрирането на децата в системата за предучилищно обучение би основала проблем за столицата поради неналичието тук-там в детските градини и ясли”, призна Денков.

"Ще има специфична процедура и за превъзмогване на езиковата преграда. Децата ще се образоват по стратегии за бежанци.

Това се заплащат в допълнение от бюджета на МОН, не от този на училищата”, сподели още министърът. Денков акцентира, че децата би трябвало да минат и през здравните управляващи, с цел да има уверения, че са имунизирани.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР