Стартира процедурата за сертифициране на Проектната компания Ай Си Джи

...
Стартира процедурата за сертифициране на Проектната компания Ай Си Джи
Коментари Харесай

Сериозна крачка напред за реализацията на интерконектора с Гърция


Стартира процедурата за узаконяване на Проектната компания " Ай Си Джи Би ", която дава отговор за реализацията на интерконектора Гърция-България като самостоятелен оператор. Стъпката е значима, тъй като даже и да бъде построена физически инфрастуктурата тя няма да може да оперира без да получи този документ.

Съответните документи са подадени на 16-ти февруари и следва да бъдат прегледани българския и гръцки регулатор енергийни регулатори - надлежно Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и RAE.

Стъпката идва в основен миг на фона на растящите опасения, че страната ни и за Европейски Съюз на фона на опасенията, че газовите доставки от Русия може да престанат на фона на предстоящи наказания против Москва, поради политиката на Кремъл по отношение на Украйна.

През декември предходният ръководител ня КЕВР Иван Иванов сигнализира, че компанията бави процесът, като от там дадоха отговор, че е належащо да се извършат процедури от акционерите в дръжеството преди да се пристъпи към процедурата по узаконяване.

След въвеждането на интерконектора в комерсиална употреба, планувано за юли тази година, ICGB ще бъде оператор на газопровода. Това изисква предварителна сертификация на компанията като самостоятелен оператор на преносна мрежа. Изпълнението на процедурата е законово обвързване и е едно от изискванията на Решението за изключение от задължението за достъп на трети страни, за контролирани цени и за обособяване по благосъстоятелност.

Процедурата по узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор е една от основните административни стъпки, които предшестват въвеждането на газопровода в комерсиална употреба. Като предстоящ оператор, който ще извършва функционалности по транспорт на природен газ, " Ай Си Джи Би " следва да подсигурява, че няма да позволява използване на неконкурентно или дискриминационно държание. За тази цел е належащо построяването на нов управнически модел на сдружението, в това число приемане на набор от корпоративни правила, политики и процедури и въвеждане на двустепенна система на ръководство с директорски съвет и контролен съвет.

Националните регулатори на България и Гърция следва да прегледат и оценят съществуването и практическия резултат на новите правила и процедури, планувани да работят в плановата компания, след което да издадат взаимно решение за узаконяване. Решението се издава в период до 4 месеца от подаването на документите и предстои на обзор за мнение от Европейската комисия.

Максималният вероятен период на цялата процедура по узаконяване е 6 месеца от датата на подаване. Предвид стратегическото значение на интерконектора, акционерите на плановата компания разчитат на волята на националните регулатори заявката да бъде прегледано при съкратени периоди.

Напредък в строителството

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа.

Към средата на февруари над 85% от всички строителни действия по линейната част и наземните уреди са приключили. Очаква се газопроводът да бъде въведен в комерсиална употреба през втората половина на 2022 година

В началото на месеца от " Ай Си Джи Би " оповестиха, че строителните действия са подготвени на 80%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР