Стартира процедурата за набиране на проекти за развитие на малките

...
Стартира процедурата за набиране на проекти за развитие на малките
Коментари Харесай

Набират проекти за 10 млн. евро в помощ на малкия и среден бизнес в граничните региони

Стартира процедурата за набиране на планове за развиване на дребните и междинни предприятия в граничния район сред България и Гърция, оповестява Министерство на регионалното развитие.

Инвестицията ще бъде отпусната по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 година За ресурса към този момент е оповестена Петата покана за набиране на планови оферти в границите на предпочитана ос 1 „ Конкурентен и новаторски трансграничен район “ на програмата. Тя има за цел да увеличи конкурентоспособността на дребните и междинни предприятия, като подтиква растежа на нови и съществуващи компании посредством разширение на икономическата им активност до нови пазари и артикули. 

30 на 100 от общия бюджет на поканата, който възлиза на 10 млн. евро, ще бъдат ориентирани към новосъздадени дребни и междинни предприятия (МСП) .

Стойността на даден план следва да бъде сред 300 000 и 600 000 евро , от които 65% дотация (помощта се отпуска посредством „ de minimis ” – до 200 000 евро) и 35% личен принос на претендентите.

Допустими за присъединяване са единствено дребни и междинни предприятия , регистрирани в допустимия по програмата район (за България: в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково ) в това число клонове, като за България същите следва да са регистрирани като независими юридически лица. Публични (държавни, общински и други дружества) не са възможни претенденти.

В обещано планово предложение следва да вземат участие единствено по едно МСП от всяка от партниращите страни. Едно МСП може да кандидатства единствено по един план. Проектните хрумвания за взаимни бизнес начинания от трансграничния район на България и Гърция може да се подават по електронен път посредством Информационната система за държавни помощи на Гърция SAMIS (www.ependyseis.gr). Крайният период за подаване на плановите оферти е 15:00 часа на 10.05.2019 година

Кандидатите следва да упражняват действия, според заложените в насоките кодове от Класификацията на икономическите действия (НКИД), като са възможни действия по кодове в следните съществени браншове: Производство на хранителни артикули, Производство на тъкани, Здравеопазване, Производство на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули, Производство на строителни произведения от неметални минерални първични материали, Събиране и преработване на материали, Устойчив туризъм, просвета, спорт и развлечения . Въведен е спомагателен аршин, даващ приоритет за поддръжката на индустриални предприятия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР