Стартира програмата за 2021 г.Има договори с 52 базиДоплащат за

...
Стартира програмата за 2021 г.Има договори с 52 базиДоплащат за
Коментари Харесай

Евтин хотел от НОИ за рехабилитация

Стартира програмата за 2021 година
Има контракти с 52 бази

Доплащат за храна сред 2 лева и 18 лева дневно

Стартира програмата на Национален осигурителен институт за профилактика и рехабилитация през 2021 година По нея Национален осигурителен институт заплаща настаняването в почивна база и част от цената на храната по време на престоя на хора, които са получили от персоналния се доктор направление за профилактика и рехабилитация. Очаква се към 44 хиляди души да се възползват от плануваните в бюджета средства за програмата в размер на 22,1 млн. лева

Програмата за здравно възобновяване на един човек е с дълготрайност 10 дни, като с пари от държавната хазна се покрива цената на нощувките и част от разноските за храна в размер на 7 лева за всеки ден от престоя.

По програмата за сметка на държавната хазна, всеки има право да употребява до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден. При престоя си в базите хората доплащат сред 2 лева и 18 лева дневно за храна, еднократна такса за резервация, която най-често е 30 лева, както и туристическия налог, в случай че има подобен в общината, където се намира заведението за профилактика.

Вече са подписани договорите с 22 юридически лица за общо 52 заведения, реализатори на програмата, оповестиха от Национален осигурителен институт.

Право на парична помощ за профилактика имат обезпечените за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигуровки за шест поредни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Заболяването би трябвало да е диагностично конкретизирано и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация.

Право да употребяват програмата имат и хората, които получават персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР