Стартира преброяването на безстопанствените кучета и котки в Пловдив. То

...
Стартира преброяването на безстопанствените кучета и котки в Пловдив. То
Коментари Харесай

Професионалисти по ориентиране броят бездомните кучета и котки в Пловдив

Стартира преброяването на безстопанствените кучета и котки в Пловдив. То ще се състои в интервала от септември до ноември месец 2022 година. Преброяването ще включва и оценка на популацията, по методика, одобрена от Кмета на Община Пловдив и предложена в Националната Програма за преодоляване популацията на безстопанствените кучета. Преброяването ще се направи от състезателен клуб по насочване " Пловдив ".  
Прочетете още
В началото на годината от пловдивския общински подслон за безстопанствени животни „ Приятели вечно ”, оповестиха пред TrafficNews , че потенциалът е напълно напълнен. От приюта обявиха, че огромна част от хората не осъзнават отговорността на развъждането на животно и за жал точно това поражда наклонността с изоставянето.

Оказва се обаче, че в последните няколко години се регистрира спад в броя на безстопанствените животни под тепетата. През 2019 година, броят на бездомните котки е бил 5956, през 2020 техният брой е 5294, като се регистрира лек спад. При кучетата цифрите през 2019 година са били 515, а през 2020 година – 381.

Дали и тази година наклонността с намаляването на техния брой ще продължи – следва да разберем. За миналата 2021 година се следи скок в одомошаването на кученца, като броят на осиновените е бил 212, за разлика от тези през 2020 година, когато броят им е бил 113.

За последните няколко години, цифрите, открити за Пловдив приказват изрично за липса на свръх популация при бездомните животни, само че все пак съществуването им по улиците на Пловдив крие известни опасности за здравето на популацията и слага под подозрение европейския образ на града ни.

Основната причина за растежа на бездомните кучета са недобросъвестни стопани, които ги изхвърлят, както и такива, които изоставят палета в кашони. В приюта съумяват да приберат най-големите кучета, тъй като жителите изпитват максимален боязън от тях, както и най-малките четириноги, които биват изоставени пред портите.

Голяма част от бездомните кучета са кастрирани, само че в действителност огромният проблем се среща при улавянето на котките. Това е сложна задача както за организациите, по този начин и за доброволците, споделят от приюта.

Все още обаче е мъчно да осъзнаем като общество, че съществуването на животни по улиците е породено главно от хората и тяхната безнаказаност, като от приюта молят жителите да бъдат по-отговорни при закупуване на домакински любим и да осъзнаят, че това не трябва да е волност. Безразборното и безконтролно размножаване също е причина за огромния брой бездомни животни. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР