Стартира поканата за изграждане на ГКПП Клепало между България и

...
Стартира поканата за изграждане на ГКПП Клепало между България и
Коментари Харесай

С над 10 милиона евро ще се строи ГКПП Клепало между България и Северна Македония

Стартира поканата за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " сред България и Северна Македония, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически план в новата Програма за трансгранично съдействие България - Република Северна Македония 2021-2027.

Решението бе взето в границите на първото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в Струмица. На него бяха утвърдени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт, който ще се финансира с над 10,3 млн. евро от програмата . Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото ръководство в Република Северна Македония.

" Това действително е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще осъществяваме една 20-годишна фантазия на жителите от района, освен това в доста значим миг в развиването на връзките сред двете страни ", разяснява заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева, която съпредседателства съвещанието.

Тя добави, че построяването на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик сред двете страни, ще подтиква икономическото развиване на района и ще обезпечи пряк достъп до автомагистрала " Струма ", която е значима част от трансевропейската транспортна мрежа.

Програмата ще поддържа и вложения в зелена инфраструктура за реализира на по-здравословна, естетична и функционална среда в обитаемоте места, посредством създаване на подобаващи зелени пространства. За задачата са планувани над 5.2 млн. евро по Приоритет 1 - " По-зелен трансграничен район ".

При реализацията на Приоритет 3 - " Интегрирано развиване на трансграничния район ", ще се следва особено създадената Териториална тактика. Тя ще се ръководи от Ръководен ръб, който организира учредителното си съвещание в Струмица.

По време на срещата тактиката беше утвърдена единомислещо и бяха определени двамата съпредседатели на борда - Илко Стоянов, кмет на Благоевград и Андреа Златкова, координатор в Центъра за развиване на източния район за обмисляне на Република Северна Македония.

Териториалната тактика се концентрира в две посоки: повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система посредством софтуерна промяна и поощряване на целогодишния туризъм с интелигентни решения.

За планове в тези области са избрани общо 15,6 млн. евро, представляващи половината от средствата по програмата. Отварянето на ограничения по тактиката ще стартира през първата половина на 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР