Стартира поканата за изграждане на ГКПП Клепало“ между България и

...
Стартира поканата за изграждане на ГКПП Клепало“ между България и
Коментари Харесай

МРРБ отпусна €10 млн. за ГКПП Клепало

Стартира поканата за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ сред България и Северна Македония. Инвестицията е в размер на 10.3 милиона евро, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Това е най-дълго строящият се граничен пункт - към този момент повече от 20 години, като от македонска страна е подготвен от дълго време и даже стартира да се разрушава.

Разкриването на граничния пункт, свързващ Струмяни и Берово, е стратегически план в новата Програма за трансгранично съдействие България - Северна Македония 2021 - 2027. Той беше подобен и в програмата за миналия програмен интервал, само че не се случи заради неналичието на Оценка на въздействието върху околната среда за пътя от българска страна.

Сега на първото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в Струмица, са утвърдени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт.

Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото ръководство в Република Северна Македония.

" Това действително е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще осъществяваме една 20-годишна фантазия на жителите от района, освен това в доста значим миг в развиването на връзките сред двете страни ", разяснява заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева, която съпредседателства съвещанието.

Изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик сред двете страни, ще подтиква икономическото развиване на района и ще обезпечи пряк достъп до автомагистрала " Струма ", която е значима част от трансевропейската транспортна мрежа.

Програмата ще поддържа и вложения в зелена инфраструктура за реализира на по-здравословна, естетична и функционална среда в обитаемоте места посредством създаване на подобаващи зелени пространства. За задачата са планувани над 5.2 млн. евро по първия приоритет " По-зелен трансграничен район ".

При реализацията на третия приоритет - " Интегрирано развиване на трансграничния район ", ще се следва особено създадената Териториална тактика. Тя ще се ръководи от управителен ръб, който организира учредителното си съвещание в Струмица.

По време на срещата тактиката беше утвърдена единомислещо и бяха определени двамата съпредседатели на борда. Това са кмета на Благоевград Илко Стоянов и Андреа Златкова, координатор в Центъра за развиване на източния район за обмисляне на Република Северна Македония. Членове на борда са заинтригуваните страни от трансграничния район, които са взели участие в изработването на стратегическия документ – районни и локални управляващи, професионални организации, представители на бизнеса и неправителствения бранш.

Териториалната тактика се концентрира в две посоки: повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система посредством софтуерна промяна и поощряване на целогодишния туризъм с интелигентни решения. За планове в тези области са избрани 15.6 млн. евро, представляващи половината от средствата по програмата. Отварянето на ограничения по тактиката ще стартира през първата половина на 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР