Стартира пилотен проект между МОН и Google, който ще обхване

...
Стартира пилотен проект между МОН и Google, който ще обхване
Коментари Харесай

МОН и Google стартират пилотен проект в над 200 български училища

Стартира пилотен план сред МОН и Гугъл , който ще обхване повече от 200 български учебни заведения . В тези просветителни институции ще могат да се употребяват най-новите принадлежности на софтуерния колос в областта на образованието, в това число и основани на изкуствения разсъдък.

Това бе контрактувано по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с районните мениджъри на Гугъл за Европа, Африка и Близкия изток. Разговорът се състоя в границите на най-голямото ревю в света в областта на образованието – BETT 2024, което се организира в Лондон. 

По време на срещата бяха показани функционалностите на част от инструментите. От Гугъл обясниха, че още от 2015 година употребяват функционалности на изкуствения разсъдък , за които постоянно потребителите даже не подозират. Сега обаче се създават нови решения, ориентирани към улеснение и подкрепяне на ежедневната работа на учителите.

Анализът демонстрира, че инструментите, които до момента дават на учебните заведения, икономисват приблизително по 10 часа седмично на учителите или повече от един работен ден. С функционалностите, до които ще имат достъп тези 200 български учебни заведения , спестеното време ще е даже по-голямо.

Министър Цоков подсети, че доста образователни заведения у нас имат добър опит с работата с тези артикули и по тази причина страната ни желае да ги поддържа и да им даде благоприятни условия да употребяват най-новите решения на световно равнище .

Всички просветителни институции ще имат достъп до инструментите на Canva изцяло гратис, за което следва да бъде подписано съглашение сред МОН и компанията. Това бе контрактувано по време на среща на министър Цоков с представители на австралийската компания . Те са водеща платформа за образно оформление в света, като от години създават специфични функционалности, ориентирани към образованието. Във всички страни те са безвъзмездни , само че е нужна дейна позиция от страна на съответните министерства, каквато в България е липсвала до момента.

Към момента към 60 млн. студенти и учители от целия свят употребяват тези функционалности всекидневно, а обхванатите възпитаници надвишават 600 000 .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР