Стартира конкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет 2019“, предадоха

...
Стартира конкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет 2019“, предадоха
Коментари Харесай

Избират най-красивата кюстендилка на 21 март

Стартира конкурс за избор на госпожица “ Кюстендилска пролет 2019 “, предадоха от отдел “Култура и духовно развиване “ към община Кюстендил. Празникът “Кюстендилска пролет “ е обичаен за града, като се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие и е разгласен за формален празник за град Кюстендил .
Един от непрекъснатите детайли на празника е състезанието за избор на госпожица “Кюстендилска пролет “ с две подгласнички. Момичетата символизират настъпващата пролет, през която природата разцъфва за нов живот и вяра и се асоциират с трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от античните оброчни плочки, открити под хълма Хисарлъка. Всяка година миналогодишните избраннички предават на новите девойки знаците на града, представящи благосъстоянието на Кюстендил: плодове (пресъздаващи благосъстоянието на земята в този край – овощарството), вода (поставена в древен съд) и пита. След което на хълма Хисарлъка пред основната врата на античната цитадела идва определената госпожица, символизираща настъпващата пролет, дружно с подгласничките ѝ, които дружно поздравяват кюстендилци и гостите на града. Празника продължава с концертна стратегия на мястото и всеобщо забавление.
Празникът „ Кюстендилска пролет “ е първият в страната конкурс за най-красиво момиче . „ Кюстендилска пролет “ събира в себе си комбиниране на младостта и хубостта, християнските обичаи и античните мистерии, в основата на които лежи почитането на Слънцето с неговата живителна мощ, събуждаща природата от зимен сън. Освен Слънцето, празникът култивира хармонията му с лечебните минерални извори, плодородието на земята, здравето и хубостта.
Подбора на кандидатки за състезанието “Кюстендилска пролет 2019 “ започва на 25-ти януари и ще продължи до 8-ми февруари, като записванията ще бъдат в отдел " Култура и духовно развиване " /Килийното училище/. Изискванията към участничките е да имат навършени 16 години, като за спомагателна информация кандидатките могат да се свържат на тел. 078/55 00 35 и 0882 88 53 60, съобщи сътрудник от града, за Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР