Стартира изпълнението на проект „Заетост за теб”, който се реализира

...
Стартира изпълнението на проект „Заетост за теб”, който се реализира
Коментари Харесай

Нов проект на Агенцията по заетостта осигурява работа на 70 000 души

Стартира осъществяването на план „ Заетост за теб”, който се осъществя по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще се извършва от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Предвижда се планът да обезпечи претовареност на 70 000 безработни лица, в т. ч. такива, останали без работа вследствие от зародилата пандемия и разпространяването на коронавирусa COVID-19.
Проектът цели да окаже навременна поддръжка на работодатели за наемане на безработни лица посредством обезпечаване на дотация за претовареност. От една страна това ще спомогне за по-бързото възобновяване на икономическите и индустриални процеси в предприятията, а от друга – ще се обезпечи предварителна защита от изпадане в продължителна безработица на записаните в бюрата по труда лица.
След 14.00 часа на 01 юли 2020 година до привършване на планувания финансов запас, работодателите, искащи да се включат в план „ Заетост за теб”, могат да подават своите поръчки по електронен път.
За задачите на Проекта работодателите могат да аплайват за приемане на финансова помощ за период до 3 месеца за оповестени от тях свободни работни места, като следва да се съблюдават условията на Кодекса на труда. За да се подсигурява резистентност, работодателят е задължен да резервира заетостта на 75% от подкрепените лица за интервал, еднакъв на интервала на субсидираната претовареност.
Целева група по плана са безработни лица, регистрирани в дирекции „ Бюро по труда”, като същите не следва да са били в трудови правни отношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за дребните и междинните предприятия в интервал, не по-малък от 1 (един) месец от подаване на Заявката на работодателя.
На работодателите, които обезпечат претовареност по Проекта, ще бъдат покрити разноските за трудови хонорари за наетите лица в размер на минималната работна заплата, открита за страната, както и дължимите вноски за сметка на работодателите, начислени на база минималната работна заплата. Максималният размер на финансовата помощ по Проекта е в размер на левовата равноценност на 200 000 евро или 391 166 лева според Регламент 1407/2013, оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз от 20.12.2013 година
Разходите по осъществяването на плана се финансират по линия на Европейски структурни фондове и националния бюджет на Р България. Бюджетът на плана е 160 000 000 лева, от които е избрана национална квота в размер на 50 000 000 лева за предпочитано подкрепяне на работодатели от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство” и „ Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации”. Останалата част от бюджета на плана е разпределена на квотен принцип по общини според нивото на безработица, броя на новорегистрирани безработни след 13.03.2020 година и брой работодатели от съответните общини.
Класирането на работодателите ще се реализира на правилото „ първи по време, първи по право”, като поръчки ще се утвърждават до постигане на избраната квота – националната за бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство” и „ Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации” и квотата по общини за останалите браншове. Във втория случай (за квотата по общини), при съществуване на остатъчен финансов запас от избрания за дадената област, същият ще се преразпредели към друга област.
На формалната страница на Агенцията по заетостта ще се разгласява квотното систематизиране на финансовите запаси според условията на плана, а след това регулярно – утвърдените и неодобрените работодатели и авариен лист.
Подробна информация за изискванията по Проекта може да бъде открита на формалната страница на Агенцията по заетостта – тук, както и на осведомителните табла в бюрата по труда в страната.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР