Стартира ежегодната лятна АНТИСПИН кампания в област Смолян. Чрез анонимно

...
Стартира ежегодната лятна АНТИСПИН кампания в област Смолян. Чрез анонимно
Коментари Харесай

Лятна АНТИСПИН кампания стартира в област Смолян

Стартира годишната лятна АНТИСПИН акция в област Смолян. Чрез анонимно и гратис проучване с бързи проби жителите и гостите на Смолян могат да открият своя статус за ХИВ/СПИН, а посредством имуноензимни проби и за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден в границите на самодейността, във времето от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински проучвания на Регионалната здравна ревизия.

РЗИ и Българският юношески червен кръст ще осъществят осведомителна акция измежду младежите на Смолян, Девин, Златоград, Рудозем и Мадан, а задачата е да се насърчи безвредната лятна обич и да се подсети за опцията за тестване за полово излъчени заболявания, през август и целогодишно. Доброволците от БМЧК ще популяризират особено направени плакати и флайери в най-харесваните нонстоп магазини, кафенета, нощни заведения и фитнес клубове. През втората седмица на акцията младите червенокръстци ще се срещнат със свои връстници в неофициалната среда на откритите пространства в Смолян, където ще им дават презервативи, и ще ги стимулират към отговорно полово държание.

Лятната акция на Министерството на здравеопазването е заключителният четвърти стадий от Националната АНТИСПИН акция, която се организира към този момент над 30 години. По данни на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции “ (2021 -2025 г.) от началото на година до 11 май 2023 година са открити нови 77 ХИВ-позитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 година до в този момент са 4125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път, а 14% – при инжекционна приложимост на опиати.

Тъй като сексът без презерватив е най-разпространеният метод за предаване на вируса на СПИН, основни за предотвратяване са съществуването на непрекъснати и правилни сътрудници, тествани за ХИВ, избягването на инцидентни контакти и потреблението на защитни средства при всеки подобен контакт.

Изключително значимо е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Ако имате подозрения, че сте били изложени на риск от възпаление, безусловно се тествайте! Препоръчителните проучвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР