Стартира дарителска кампания SOS Българска Роза, която има за цел

...
Стартира дарителска кампания SOS Българска Роза, която има за цел
Коментари Харесай

SOS Българска роза - благотворителна кампания ще спасява малките розопроизводители в Средногорието

Стартира дарителска акция " SOS Българска Роза ", която има за цел да стабилизира положението на производителите на маслодайна българска роза, като подкрепи дребните фамилни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от рецесията с невиждано ниските изкупни цени на продукцията си.

Инициатор е Сдружение " Българска розова котловина " и цели да събере 190 000 лв. до края на годината, с които да компенсира негативната разлика сред изкупната цена на маслодайната роза през 2021 и разноските на производителите.



Годината е следващата тежка за розопроизводителите в България поради ниските изкупни цени, които тази година доближиха 1.50 лева за кг розов цвят, при себестойност към 2 лв.. В Стрелча, да вземем за пример, от 300 регистрирани аграрни производители, едвам 150 са работили през 2021 година по данни на локалната земеделска работа.

" Държавата отпусна средства през август за подкрепяне на розопреработвателите, от които действително ще се облагодетелстват притежателите на 2-3 крупни дестилерии ". Това разяснява Владимир Стоянов - ръководител на съдружие " Българска розова котловина " и розопреработвател от с. Буново, откакто през август стана ясно, че фонд " Земеделие " ще разпредели 3 млн. лв., отпуснати от Европейска комисия, за подкрепяне на розоварните.



Според него, няма гаранция, че през идващия сезон дестилериите, които ще получат средствата в този момент, ще купуват от дребните производители на цени, които да обезпечат резистентност на сектора.

Относно дотацията от два милиона, която фондът разгласи в поддръжка на розопроизводителите през септември, той съобщи:

" Държавата ще подарява средства на стопани, които не са работили тази година. Това е несъответстващо харчене на парите на данъкоплатеца и в допълнение ще дестабилизира дребните производители, които се трудиха на загуба напролет. Те са гръбнака на българското розопроизводство и най-голяма потребност от помощ сега имат точно те. Без тях целият отрасъл е жертван да загине. Ние ще помогнем на тях. "

Средствата, събрани от " SOS Българска Роза ", подкрепят аграрни производители, които през 2021 година са записали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лв..



Сдружение " Българска розова котловина " разпределя помощта след даване на нужните документи, като контролът се прави от Контролния съвет на сдружението. В акцията към този момент се включиха всички общини от Средногорието, както и Стрелча и Клисура.

" Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български аграрни сектори, той е част от позитивната визия на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем! "

Можете да подкрепите самодейността като изпратите дарителски SMS на стойност 1 лева с текст: DMS ROZA на къс номер 17 777 (за клиенти на Telenor, VIVACOM и A1).

" SOS Българска Роза " събира средства от целеви дарения и от 100% от приходите от продажба на артикули от българска роза - мицеларна вода и дезинфектанти за ръце, които могат да бъдат закупени на специфични за задачата щандове, а към този момент са желан подарък за чиновниците на редица обществено ангажирани компании.

Сметка за дарения:

Сдружение " Българска розова котловина "

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР