Стартира дългоочакваният за район Централен проект, с който се очаква

...
Стартира дългоочакваният за район Централен проект, с който се очаква
Коментари Харесай

Официално! Започна дългоочакваният проект за район “Централен“ за голямо градско обновяване

Стартира дълго чаканият за регион " Централен " план, с който се чака да бъдат реконструирани междублокови пространства, построени спортни и детски площадки, рехабилитирани улици и прилежащите им тротоари.

Кметът Здравко Димитров направи алегорична копка на каре Г1 по плана " ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ОБЩИНА ПЛОВДИВ - 2020-2023 година “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Заедно с него бяха и с зам.-кмета Пламен Райчев и зам.-кмета на “Централен” инж. Тошо Пашов. На събитието участваха и представители на компаниите, с които общината е сключила контракти за осъществяване на плана.

„ Пожелавам триумф на строителите. Този план е доста значим за Пловдив и за пловдивчани. Очаквам реализирането му да се усъвършенства качеството на живот на жителите “, съобщи Зико и напомни, че този план е бил избавен за 20 дни.

Зам.-кметът Пламен Райчев дефинира това като доста значим и благополучен ден за пловдивчани и поданици на регион " Централен ".

„ Общината щеше да изгуби 38 млн. лв.. Дори щяха да ни санкционират за неусвояване на евросредства “, разяснява Димитров.

Припомняме, че бенефициент на плана е Община Пловдив като общата сума е 10 233 472,92 лв.. Основната цел е възстановяване и реорганизация на възобновяване на пл. „ Житен пазар “ - като място за отдих, срещи и игри на децата.

Две от трите публични поръчки, които са за последното градско възобновяване през „ Региони в растеж” в този програмен интервал, са приключени с определени реализатори. Общата стойност на трите поръчки е за 8 млн. лв., като единствено по една от тях към момента няма компания, която да извърши дейностите.

4 са обособените позиции. Днес се прави първа копка на позиция 1 и позиция 3. За позиция 2 има определен реализатор, а позиция 4 е в стадий на тръжна процедура. Там още се преглеждат предложенията на участниците.

Г1 е с предмет реорганизация и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветяване по улици във въпросните квартали. Част от улиците бяха ремонтирани през миналата поръчка, само че не по цялата им дължина. Това са ул. „ Балкан”, ул. „ Неофит Бозвели” (северно от ул. „ Марагидик”), ул. „ Мортагон”, ул. „ Райно Попович”, ул. „ Александър Пушкин” (от пл. „ Александър Малинов” до ул. „ Картово” и от ул. „ Драгоя Божилов” до ул. „ Неофит Бозвели”), ул. „ Драгоя Божилов”, ул. „ Страхил”, ул. „ Княз Черказки” (северно от ул. „ Марагидик” до ул. „ Балкан”), ул. „ Ивац”.

Г2 е разграничена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, създаване на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони. И двете си позиции преди всичко е класиран консорциум сред три компании, в който влизат - „ Еко-Хдиро 90”, „ София Асфалт”, „ Ай Строй Инженеринг”.

Г3 е пространството на запад от ул. „ Захари Зограф”, на север с ул. „ Селемински”.

г4 е за реорганизация на площад „ Шахбазян”(Житен пазар), както и прилежащите му площи и паркова зона.



С тези планове Пловдив ще завърши програмния си интервал от Европа. В момента се изготвят и новите проекти за градско възобновяване и развиване за интервала 2021 – 2027 година.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР