Стартът на ремонта, сн. МРРБ Ремонтът на най-скъпия участък на

...
Стартът на ремонта, сн. МРРБ Ремонтът на най-скъпия участък на
Коментари Харесай

Ремонтът на най-скъпия участък от магистрала Тракия поглъща 30 млн. лв.


Стартът на ремонта, сн. Министерство на регионалното развитие

Ремонтът на най-скъпия сектор на автомагистрала " Тракия " сред Пловдив и Стара Загора ще погълне към 30 млн. лева и би трябвало да завърши до края на юни, преди началото на дейния туристически сезон.

Новата настилка е планувана да издържи на тировете и да няма коловози по-късно, даже и при 50 градуса. Това даде обещание министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който ревизира на място хода на строителните работи, дружно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов.

Първи главен ремонт на " Тракия " от построяването й

Това е първият главен ремонт на сектор от автомагистрала " Тракия ", откогато е издигната. Изграждането на автомагистралата стартира през 1971 година, а първите пет километра са пуснати в употреба три години по-късно.

Ремонтираният в този момент сектор от 135-ти до 167-ми километър стартира да се строи малко преди измененията през март 1988 година Въведен е в употреба през ноември 1995 година

32-километровото трасе е коствало над 1.3 милиарда лева, парите са от държавния бюджет и заем от Европейската капиталова банка. Така междинната цена на километър е над 36.5 млн. лева , което го прави най-скъпият сектор от построяването на автомагистрала " Тракия ". Причината за това е курсът на $, който в този интервал внезапно нараства, както и огромната инфлация. Това е посочено в книгата " Пътищата на България " на Камарата на строителите, издадена през 2016 година

Главен реализатор на обекта е била пловдивската " Пътни градежи " ЕООД - за пътната част и " Мостстрой " – за мостовите уреди. Британската " Мот МакДоналд " е била инженер на плана, а строителният контрол е бил сбъднат от " Пътинвест ".

Причината първият главен ремонт да бъде на 22-километрова права сред Пловдив и пътен възел " Плодовитово " са образувалите се големи коловози в дейната лента за придвижване, макар че секторът е от приблизително натоварените на автомагистралата. По него приблизително на денонощие минават близо 24 хиляди моторни транспортни средства. От тях 18 370 са леките коли, 5209 - товарните камиони, а 210 са рейсовете.

За съпоставяне по най-натоварения сектор от автомагистралата – незабавно след изхода на София минават над 41 хиляди автомобила, като трафикът спада до 31 хиляди автомобила при Вакарел, сочат данните на АПИ. Това е най-старият сектор от автомагистрала " Тракия ", построен в интервала 1971 – 1982 година, на който не е юридически главен ремонт от построяването му и е в доста по-добро положение от някои от неотдавна построените прави с европейски средства.

Държавната " Автомагистрали " прави ремонта

Сега държавната компания " Автомагистрали " прави главния ремонт на сектора сред 134-ти и 156-ти километър на автомагистралата. Дружеството дава отговор за настоящия ремонт и пътното поддържане на автомагистрала " Тракия " и работата й е предоставена по тази линия, обясниха от пресцентъра на районното министерство.

Държавната компания е наела подизпълнители, само че на страницата й в интернет Mediapool не съумя да открие информация кои са те и по какъв начин са определени.

В момента се работи по пътното платно в посока Бургас. След като приключи обновяването му, ще стартират и строителните работи в платното в посока София. Целта е ремонтът в двете направления да приключи до края на юни, преди началото на дейния туристически сезон.

Строителните работи плануват ремонт на настилката, отводнителни действия, нова хоризонтална маркировка, възобновяване на пътни знаци и ограничаващи системи.

За възстановяване структурата в сектора, който в този момент се ремонтира, са положени към 7800 кв. м ПВЦ мрежа, а настрана ще се сложи и близо 6800 кв. м стоманена мрежа. В дейната лента за придвижване ще бъде положен и 8 см биндер (основният слой на всички пътища – бел. ред.)

Ремонтираният сектор ще бъде асфалтиран с полимермодифициран битум, резистентен на температура до 50 градуса.

В момента придвижването на леките коли в ремонтирания сектор е трансферирано в двете посоки в платното за София. Тежкотоварният трафик е пренасочен по обходен маршрут - от пътен възел " Пловдив Изток " при 133-ти км на автомагистралата по път I-8 и II-66 до пътен възел " Плодовитово " при 165-ти км и назад.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР