Стартът на реформата с новите билети за градския транспорт в

...
Стартът на реформата с новите билети за градския транспорт в
Коментари Харесай

Недоволни: Пътниците засипаха с критики реформата с новите билети в София

Стартът на промяната с новите билети за градския превоз в София провокира поголовни отрицателни мнения, вместо да удовлетворява платилите за нея данъкоплатци в столицата, демонстрира обзор на първите реакции след влизането в действие на измененията от 1 януари.

Едно от най-често срещаните недоволства е против новото условие пасажерите да валидират наложително картите си при качване в наземния транспорт, даже когато тези карти са годишни или месечни. В противоположен случай на контрольорите към този момент е разрешено глобяват пасажерите без валидиран документ с 3 лв.. Тази санкция е друга от санкцията за пасажер без билет или карта, която от Нова година е 40, а не 30 лева В профила на Центъра за градска подвижност във Facebook могат да се прочетат всеобщи рецензии против това изобретение. „ Ето мнението на сина ми, който е възпитаник: „ Борба за чекиране в трамвай №10, аз не съумях да стигна до валидатор “. Това неуместно решение за наложително чекиране би трябвало да отпадне, тъй като пасажерите са сложени в още по-непоносими и стресиращи условия. Очевидно хората, които са дали своят вот за това нещо, в никакъв случай не са употребили градски превоз “, написа Радослава Янева. „ В пиковите часове ще стане едно запушване пред апаратите за валидиране. И какво, когато тези апарати не работят да вземем за пример, както непрекъснато се случва?! Пак недомислици “, добавя Ани Димитрова.

Често в градския превоз се стига и до различен проблем - валидаторите блокират и би трябвало да бъдат разстартирани, оплакаха се пасажери.

От ЦГМ към този момент лансираха версията, че вкарват наложителното чекиране като единствена допустима застраховка за пасажерите в градския превоз. В репортаж по БТВ тази заран представител на ЦГМ обаче сподели, че чекирането има статистическо значение и данните ще се употребяват за бъдещото усъвършенстване на обществения транспорт в града. Пътуващите с него обаче отвръщат, че не са съгласни да вземат участие в изследванията на ЦГМ против опасност да бъдат глобени.

Сериозен отпор среща и решението на Столичния общински съвет да отстрани месечните абонаментни карти за 1 линия на наземния градски превоз - рейс, трамвай или тролейбус, чийто поименен вид до момента струваше 23 лева Пътници недоволстват, че с новите транспортни документи ЦГМ не предлага опция на тази карта, а апелите столичани да се преориентират към разсрочено заплащане на карта за всички линии против 370 лева значи съществено повишаване на услугата за огромна част от жителите на града. В уеб страницата Петиция.com към този момент е отворена подписка с искане СОС да преразгледа решението си и ЦГМ да възобнови продажбата на картите за 1 линия. Немалка част от по-рядко пътуващите с градския превоз желаят политическите партии в София отново да върнат и талоните за 10 пътувания против 12 лева

Съмнителна наподобява и изгодата за софиянци от въвеждането на електронните билети за време. Както " Сега " неведнъж писа, от началото на 2023 година касите на Центъра за градска подвижност към този момент не продават хартиени билети от 1,60 лева, а тези на метрото го вършат единствено за непосредственото пътешестване. На мястото на досегашните билетчета ЦГМ към този момент предлага е-билети за време, които се зареждат в пластмасови карти от два типа - на цена от 3 лева и от 80 стотинки. В тях могат да се пълнят до 10 от новите билети 30+ с цена още веднъж от 1,6 лева или пък билети 60+, струващи 2,20 лева Първият може да се употребява за повече от едно прехвърляне, в случай че валидирането на билета в последното транспортно средство се направи до 29-а минута след първата валидация. С втория билет пасажерът може да се вози няколко пъти с последна валидация на 59-а минута. Хора от разнообразни квартали, изключително от по-отдалечени, към този момент алармираха, че в техните региони е невероятно да се прекачиш на повече от 1 транспортно средство в границите на половин час. Поради което и по-краткотрайният билет за време е изцяло негоден за тях.

Както към този момент е известно, с изключение на с картите Sofia City Card и Ultralight, пътуващите без абонамент в София могат да се таксуват и с банкова карта или смарт телефон. При струпване на 3 и повече заплащания с банкова карта за един ден новата е-система сама ги оформя като дневна карта с цена от 4 лева Същата карта от 4 лева може да се купи и от пункт на ЦГМ и в метрото, както и посредством мобилното приложение Mpass.

В градския превоз към този момент ще се появят и контрольори без униформа, които ще носят единствено баджове за легитимация. По време на инспекциите валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеокамери.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР