Стартът на Петата въздушна обиколка на България бе даденна летище

...
Стартът на Петата въздушна обиколка на България бе даденна летище
Коментари Харесай

Петата въздушна обиколка на България започна от летище Долна Митрополия

Стартът на Петата въздушна обиколка на България бе даден на летище Долна Митрополия от бригаден ген. Юлиян Радойски, шеф на Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) " Георги Бенковски ". 

Организатори са Фондация " Български военновъздушни сили ", взаимно с Асоциацията на притежателите на въздухоплавателни средства и водачите в България, Асоциацията на свръхлеката авиация в България и благодарение на командването на българските Военновъздушни сили.

В словото си бриг. ген. Юлиян Радойски акцентира, че с възобновяване преди две години на ВВВУ е поправена една 20-годишна неправда. " С възобновяване на учебното заведение, ние започнахме да сплотяваме авиацията.

Не би трябвало да разделяме авиацията на огромна и дребна, на лека и свръхзвукова. Авиацията е едно. Ние се борим за общо европейско небе, в това небе би трябвало разпоредбите да са едни и същи. Не би трябвало да разделяме разпоредбите на военни и на цивилен, те са идентични в целия свят “, сподели още началникът на авиационното учебно заведение. 

Сред гостите на откриването на въздушната обиколка бяха възпитаници от Спортното учебно заведение " Георги Бенковски " в Плевен, които дружно с курсанти разгледаха и базата на ВВВУ. 
На старта на Петата въздушна обиколка на България бях а шест самолета, като първи излетя екипаж от военновъздушното учебно заведение на аероплан " Злин ". Ученици от спортното учебно заведение и курсанти имаха шанса да вземат участие в мотивационни полети.

В първия ден от обиколката участниците в нея би трябвало да кацнат на летището в Балчик. На 24 септември ще продължат до Приморско , а в неделя до авиобаза Безмер, като на всеки един стадий ще се включват още самолети.

Началото за въздушна обиколка на България е сложено през 1917 година. Тогава тя не съумява да завърши според проекта на уредниците заради отводи в техниката. По-късно, през 1926 година, се организира една добре проведена обиколка, с създадени в България самолети.

Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират идващите до през днешния ден. Втората въздушна обиколка е извършена чак през 2012 година и е отдадена на 100-годишнината на българската бойна авиация.

Третата е през 2015 год. в чест на 100-годишнината от първия полет на български аероплан в България, с конструктор Асен Йорданов, а четвъртата е през 2021 година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР