Стартът на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара

...
Стартът на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара
Коментари Харесай

Старт за Академия за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

Стартът на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора ще бъде даден на 28 септември. Идеята за основаването на особено учебно заведение за даровити деца с най-хубавите условия за развиване на гении за нея е на кмета Живко Тодоров. Тази година заниманията ще са в свободните часове и ще се работи по стратегия, създадена от математика Любомир Любенов. Догодина към този момент ще има учебно заведение с образование от 1-ви до 11-и клас, което ще е отворено за деца от цялата страна. Училището ще се намира в постройката на Първо главно учебно заведение, чийто ремонт следва. То ще бъде като затворен комплекс с общежитие и образователен корпус. 
„ Идеята е да се подтикват даровитите деца, както се прави по света, тъй като те движат света. Целият капацитет на града ще бъде задействан да работи, а общината ще сътвори условия децата да се развиват “, изясни Живко Тодоров.
За обезпечаване на учени, които ще образоват гениите, единодушие са удостоверили доцент доктор Първан Първанов,  декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, проф. Йордан Табов от Българска академия на науките, проф. Емил Колев, началник на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, заместител основен редактор на сп. „ Математика “. 
Желаещите да станат членове  на академията би трябвало да подадат заявление по пример в Центъра за поддръжка за личностно развиване на ул. „ Захарий Княжески “ 71, етаж 3.
На 28 септември от 10:00 часа ще бъде церемонията по откриването на академията в общинската зала " Петко Рачов Славейков ". След това младите гении ще имат опция за среща с подпис с създателите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева. В 11 
От 11:00 стартират заниманията с участниците в залите на общината, на които те ще покажат познания в тест и ще кажат какво ги мотивипа да се включат в академията. Заниманията за децата от 2 - 3 клас ще води Мариана Богданова от Тракийския университет, от 4 - 5 клас - Любомир Любенов, от 6 - 7 клас -  Невена Събева, а преподавател на най-големите - 8 - 12 клас, ще е проф. Емил Колев от Българска академия на науките.
Заниманията през годината ще се провеждат  всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете. Административни ръководители на групите са: 2 - 3 клас Йовка Янчева, 4 - 5 клас Иван Манев и Йовка Янчева, 6 - 7 клас  Иван Манев и Любомир Любенов, 8 - 12 клас Любомир Любенов. Научните ръководители на академията Невена Събева, проф. Йордан Табов и проф. Емил Колев всеки месец ще се срещат с членовете й. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР