Стартъпите в България набират все по-голяма популярност - през последните

...
Стартъпите в България набират все по-голяма популярност - през последните
Коментари Харесай

€2500 и ставаш инвеститор в стартъп. Каква е възвращаемостта и колко трябва да се чака за нея?

Стартъпите в България набират все по-голяма известност - през последните години видяхме първия еднорог в страната, както и над 300 милиона евро, вложени в локални компании през 2021 година На фона на това развиване ползата на вложителите към започващи компании също пораства. Преди месец една от най-бързо разрастващите се капиталови платформи, профилирана в търсенето, инспекцията, финансирането и разрастването на европейски софтуерни стартъпи SeedBlink откри първия си офис у нас. Компанията е основана през 2020 година от някогашния CIO на Банка " Трансилвания " Андрей Дудойу и от Йонуц Пътръхау, който е някогашен член на борда на шефовете на същата финансова институция.

За две години платформата притегля 11 300 вложителя, а всяка година над 2000 стартъпа аплайват за финансиране, от тях обаче едвам 2-3% са утвърдените планове. Повече за платформата ще ни опише шефът на SeedBlink за България Ангел Хаджиев.

Г-н Хаджиев, какво могат да чакат евентуалните вложители и претендентите за финансиране?

- Платформата " среща " вложителите с софтуерни стартъпи, които си търсят метод да наберат средства за разгръщане в чужбина или пък за нов новаторски артикул. Това, което могат да чакат започващите компании от платформата е един метод да достъпят до този капитал, а вложителите имат опция да влезнат в един актив, който не е елементарно наличен с изключение на, в случай че нямат доста кеш.

С каква сума може вложител да влезе на платформата SeedBlink?

- Минималната сума е 2500 евро. От четири седмици имаме и един нов артикул, който е съзададен за нашите членове на Клуба на SeedBlink. Даваме им спомагателни функционалности, с които да наблюдават портфейла си посредством платформата и смъкваме тази минимална сума за присъединяване в инвестиция до 1000 евро.
 Ангел Хаджиев
Ангел Хаджиев

Кои вложители попадат в този клуб?

- В него може да се влезе по два метода. Първият е, в случай че вложителят към този момент е направил вложения през платформата за над 25 000 евро или в случай че прави най-малко 10 000 евро инвестиция всяка година. Това автоматизирано квалифицира вложителите в този сегмент. Отделно има опция за годишен абонамент, който е 329 евро на година. Той дава опция на вложителите да достъпят до всички тези стартъпи и да влагат, в случай че желаят.

Как подбирате стартъпите, в които ще се влага измежду висчки над 2000 претендента?

- Шестима души правт първичния асортимент. Ако не вършим първокласен разбор авансово доста лено може да загубим нашия бранд.

Какъв е междинния период за изплащането на една инвестиция в започващ бизнес?

- Инвеститорите би трябвало да са наясно, че това са пари, които се влагат в стартъп. Това е инвестиция, която е за 2-3 години и могат да чакат възвращаемост след 3-та година.

А каква е междинната възвращаемост?

- До този миг единствено 12 вложителя действително са поискали да излезнат от своите вложения. Става въпрос за четири покупко-продажби. Възвращаемостта от техните вложения беше 4,75, а това значи, че в случай че са вложили 100 единици възвращаемостта им е била 475, което е доста добра възвращаемост.

Само софтуерни стартъпи ли финансирате и какви суми могат да чакат те?

Всички европейски софтуерни стартъпи. Тяхното равнище може да е от така наречен " seed " до серия В, те могат да наберат през платформата от най-малко 100 000 евро до 2 милиона евро.

Нашият тим е от серийни бизнесмени, единият, от които е продал бизнеса си на " Майкрософт ", изпълнителният ни шеф пък е продала софтуерната си компания на Fitbid. Технологичният бизнес е този, който познаваме и знаем по какъв начин да го оценим. Очевидно е, че финансовите индикатори са нещо пожелателно, изключително когато си в ранен стадий на развиване. Идеята е сериозна, само че екипът който седи зад нея е доста значим, тъй като би трябвало да има настройката да мине през компликации.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР