Стартъпът Inflection AI, в който вече са инвестирали Бил Гейтс,

...
Стартъпът Inflection AI, в който вече са инвестирали Бил Гейтс,
Коментари Харесай

Най-мощният в света суперкомпютър ще бъде изграден от 22 000 от най-скъпите ускорители на Nvidia

Стартъпът Inflection AI, в който към този момент са вложили Бил Гейтс, Ерик Шмидт и Nvidia, ще построи един от най-мощните суперкомпютри в света благодарение на голям брой ускорители Nvidia H100. Към сегашен ден пазарната капитализация на тази започваща компания възлиза на 1,5 милиарда $.

Стартъпът Inflection AI, в който към този момент са вложили Бил Гейтс, Ерик Шмидт и Nvidia, ще построи един от най-мощните суперкомпютри в света благодарение на голям брой ускорители Nvidia H100.

Във всеки случай това е една извънредно мощна система по всички стандарти. Включително и безусловно мощна: тя ще употребява най-много 31 MW електричество.

Проблемът е, че търсенето на H100 е толкоз огромно, че компанията няма да може просто да купи 22 000 броя. Макар че може би ще й помогне фактът, че Nvidia е измежду нейните акционери. Става дума за 700 сървърни стелажа, цялостни със профилирани модули, всеки от които включва един централен процесор на Intel и 8х ускорителя H100.

Но по този начин или другояче, към момента няма оповестени дати и периоди за излизането на тази забавна система на пазара. Наистина, плануват се продажбите на този суперкомпютър, каталожната цена на който е към 1 милиарда щатски $.

Изданието Hardwareluxx прибавя, че към сегашен ден ускорителите H100 са се трансформирали в машини за правене на пари за Nvidia.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР