Стартъп за автономни камиони ще си партнира с ABS за ...

Стартъп за автономни камиони ще си партнира с ABS за

Стартъп за автономни камиони ще си партнира с ABS за разработване на батерии

Стартъп за самостоятелни камиони ще си партнира с ABS за създаване на акумулатори Solo Advanced Vehicle Technologies готви пазарен съперник на Tesla Semi - SD1, който ще предлага пробег от над 800 километра с едно зареждане на батериятаПрепоръчай (0)
Базираната в Силициевата котловина компания Solo Advanced Vehicle Technologies ще си партнира с American Battery Solutions (ABS) за създаване на акумулатори за своя самостоятелен електрически камион SD1, съобщи основният изпълнителен шеф на Solo AVT Греъм Дорли, цитирай от Ройтерс.

„ Фокусирани сме върху декарбонизирането на логистичната промишленост “, акцентира Дорли, добавяйки, че компанията набира средства за комерсиалното произвеждане на камиони от така наречен осми клас, към който спадат тежкотоварните транспортни средства с най-голяма товароносимост в Съединени американски щати.

Дорли, който е приключил инженерство в Станфордския университет и е работил в компании като Tesla Inc., Гугъл X на Alphabet Inc. и Lockheed Martin, желае да се конкурира с някогашния си началник – Илон Мъск, който залага на електрическия Semi въпреки и още да не е дебютирал на пазара. Сред другите съперници на Solo AVT изпъква шведската Einride, която също работи върху технологии за самостоятелни камиони.

Създадената преди година Solo AVT желае да стартира тестване на прототипи на SD1 през 2024 година, споделя Дорли, без да показва график за старт на комерсиално произвеждане. Компанията ще даде на подизпълнител производството на транспортните средства, само че в последна сметка „ желаеме да построяваме лични транспортни средства в наша фабрика “.

Идеята за камионите SD1 се появява, до момента в който Дорли работи в Waymo (бившата Гугъл X) върху самостоятелните технологии за транспортни средства, доставяни от PACCAR и Daimler.



Вместо да трансформира съществуващи транспортни средства с дизелови мотори, Solo AVT проектира напълно нова идея. Компанията съобщи, че чака SD1 да предлага пробег с едно зареждане на батерията от над 800 километра, с опция за бързо зареждане и 600 киловата мощ.

Компанията набра 7 млн. $ от кръг на финансиране, воден от Trucks Venture Capital, Maniv Mobility, Wireframe Ventures и Schox Patent Group. Дорли възнамерява да се насочи към ново набиране на капитал това лято.

За момента от компанията отхвърлят да споделят с кои компании беседват за възможни контракти за доставка на самостоятелните камиони.

American Battery Solutions има индустриална база за литиево-йонни акумулатори в Спрингборо, Охайо, и механически център в Мичиган.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg