Старт на преговорите!Представители на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната – Демократична

...
Старт на преговорите!Представители на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната – Демократична
Коментари Харесай

Старт на преговорите! ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разговарят за бъдещото управление на страната

Старт на договарянията!

Представители на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) дойдоха в постройката на Народното събрание за договаряния.

 

В преговорния екип, разгласен от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и народните представители Деница Сачева и Рая Назарян.

 

Габриел влезе в постройката на някогашния партиен дом без коментар. Назарян сподели пред публицисти, че влиза с настройка за градивен разговор.

 

От страна на ПП-ДБ в диалозите вземат участие водачите на обединенията Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

 

Всичко, което трябваше да се каже до момента, сме го споделили, разяснява пред медиите министър председателят в оставка Николай Денков.

 

На въпрос в случай че не реализиран единодушие, какво чакат, Атанас Атанасов отговори: „ Ще реализираме единодушие, бъдете спокойни “.

 

" Сега ни гледат и желаят да видят на какво мирише - на вътрешни драми или на разединение'', съобщи пред конференцията на паритята си по-рано през днешния ден Христо Иванов.

Той похвали Мария Габриел за такта и търпението, които е показала, както и че е стояла настрани от ''канонадата от реплики и квалификации'', които ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха напоследък посредством медиите. Иванов заприказва и за значимостта от подробен документ сред дясното обединяване и герберите, с който да се подсигурява на гласоподавателите, че ще има промени.

 

Партийният конгрес се разгласи за договаряне на обвързано болшинство сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Основното условия е отвод от плаващи болшинства - по този начин, както бе записано и в оферти по-рано от тях меморандум, с който обаче изненадаха ГЕРБ и градусът на напрежението тъкмо педи ротацията се подвигна.

 

В плана за споразумеиние, препоръчан от Бойко Борисов, плаващите болшинства в Народното събрание са позволени.

 

От Демократична България желаеха сключване на съглашение, което да урежда механизмите за взимане на решения. Това е записано в резолюция за " настоящата политическа конюнктура и нуждата от образуване на антикорупционно болшинство ", гласувана на паритйната конференция този следобяд.

 

От " Да, България " слагат общо 12 условия за продължение на ротационния формат на ръководство, фокусът още веднъж е върху регулаторите - попълване на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) с публично безапелационни фигури; разширение пълномощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за правосъдната власт и увеличение на напъните за присъединение към Еврозоната.

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР