Старши учителят по английски език в СУ Иван Вазов“ -

...
Старши учителят по английски език в СУ Иван Вазов“ -
Коментари Харесай

Учител от Мездра се завърна от двумесечен стаж в САЩ /снимки/

Старши учителят по британски език в СУ „ Иван Вазов “ - гр. Мездра Йоана Константинова взе участие като стипендиант в двумесечен стаж в Съединени американски щати по интернационалната Програма за рационализиране на учители в региона на медийната просветеност „ Фулбрайт ” (https://www.fulbright.bg/). Това стана откакто госпожа Константинова завоюва конкурс и стипендия за присъединяване в Програмата. 
Процесът на кандидатстване включва подаване на онлайн апликация, след което номинираните претенденти получават ваучер за полагане на тест по британски език TOEFL Ако резултатите от изпита покриват условията, претендентите се явяват на изявление, а последният стадий е подаване на номинациите от българска страна и утвърждение от приемащата страна - Съединени американски щати.  
Програмата е предопределена за учители в междинен и гимназиален курс и е с дълготрайност 6 седмици. Стипендиантите имат университетски лекции в приемащ американски университет, работят в екип с сътрудниците си от други страни и вземат участие в наблюдаване и процедура в локални междинни учебни заведения. Темите включват различаване на користолюбие и агитация, стандарти и дезинформация, тактики за повишение равнището на сериозно мислене, аналитичните и информационни качества на възпитаници и сътрудници. Семинарът приключва с проект за деяние за възстановяване на медийната просветеност. 
Йоана Константинова беше разпределена в University of Northern Colorado - UNC (Университета на Северно Колорадо) в Грийли, щата Колорадо, където участва на лекции за рационализиране на медийната просветеност, технологиите, методики на преподаване на британски като непознат език, проектно-базирано образование. 
В курса взеха присъединяване 22-ма учители по непознати езици, естествени науки, история и други от 17 европейски и азиатски страни – Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Естония, Казахстан, Литва, Северна Македония, Словакия, Сърбия, Таджикистан, Турция, Украйна, Унгария, Узбекистан, Чехия и др. 
Едновременно с образованието в UNC, участниците бяха на стаж в междинни учебни заведения, където се срещнаха с американската просветителна система и преподаваха на учениците за традициите, обичаите, езика и обичайна храна на своята страна. 
Учителите бяха разпределени в приемни фамилии, с цел да могат да се потопят в всекидневието на локалните и да усетят американския метод на живот. Заедно с домакините посетиха разнообразни културни и спортни прояви, ферми, клубове и т. н. 
Заключителната гала на 2023 Fulbright Teaching Excellence and Achievement Program се организира във Вашингтон, където се събраха всички участници в просветителния продан - 150 преподаватели от 68 страни от Азия, Африка, Европа и Южна Америка, които минаха образование в разнообразни щати, обмениха опит и контакти за бъдещи партньорства. На церемонията участва заместник-ръководителят на българската дипломатическа задача в Съединени американски щати Стефка Йовчева, а на идващия ден нашите представители гостуваха в Посолството на Република България в американската столица. 
Участието на госпожа Константинова в Програма „ Фулбрайт “ способства освен за повишение на нейната подготовка като преподавател, само че и за издигане престижа на СУ „ Иван Вазов “ и на гр. Мездра. Сега предстоят вътрешни квалификации на учителите в мездренската гимназия по тематиките: „ Американската просветителна система “, „ Програма „ Фулбрайт “, „ Полезни просветителни запаси “ и „ Медийна просветеност в клас “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР