Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич заяви, че класирането във

...
Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич заяви, че класирането във
Коментари Харесай

Загорчич: Славия е аутсайдер във финала, но вярваме

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич съобщи, че класирането във финала за Купата на България в никакъв случай не е бил поставяно като съответна цел, само че отборът му ще се постарае да играе над своите благоприятни условия на 9-и май. Бившият национал призна, че „ белите” знаят за ролята си на новобранец и това не ги тормози.

„ Да съм мислил, че ще играем край за Купата, когато ме назначиха? Още тогава - мъчно. Всички в клуба мислехме по какъв начин да създадем един добър резултат посредством мачовете за Купата. Успяхме да докараме до финала. Сега мислим за противника, който ни предстои”, разяснява Загорчич пред „ Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

„ След резултатите, които се получиха преди моето идване, тимът беше със едва самочувствие. Нищо особено не съм направил, просто пробвах да убедят момчетата да си имат вяра в качествата и да могат. Това беше най-важното.”

„ Обстановката се промени. Момчетата трябваше да повярват, да си вдигнат самочувствието. След загубите трябваше да желаят да побеждават. Не съм склонен, че нямаме нрав. Тук, на Балканите имаме страховит нрав, просто е нужно повече религия в личните благоприятни условия.”

„ Полуфиналът против Ботев беше доста сложен двубой. За реванша се разбрахме да не бързаме, тъй като играем против мощен тим. Успяхме в това нещо – вкарахме си гола, спечелихме мача и в този момент сме на край.”

„ На момчетата в този момент е доста по-лесно. И в шампионата си оправихме нещата, не висим като предходната година да се борим за оцеляване. Сега сме доста по-спокойни. Във вчерашния мач се раздадоха на 100 %. Има повече зрялост при нас, това ми харесва. От доста време желая подобен тим на терена – порядъчен, подсказваха си, помагаха си. Това е нужно на един тим.”

Наставникът на „ белите” заслужава възторженостти за честните си отговори по отношение на противоречивите обстановки против „ жълто-черните” – несъществуващата засада против излизащия самичък против вратаря Стивън Петков и проспаната кристална дузпа за нарушаване на Стефан Велков против Жоао Пауло.

„ Със стоп кадър мога да кажа, че няма засада при обстановката, в която Стивън Петков излезе самичък против вратаря и вкара. Помощник-съдията не разполага с това. В действително време той по този начин реши, по този начин видя и си подвигна флагчето. Дузпата? Да, има такава. Тук отново всичко зависи от това каква е гледната точка на съдията.”

„ Това са обстановки, каквито има доста по време на мачовете. Ние като спечелили не търсим обстановки в наша изгода, въпреки момчетата да ми споделиха за такива. Това го прави изгубилият тим. Съдията това, което е видял, това е свирил.”

„ Играем на два фронта и ни чакат доста сложни съперници. Трябва да сме по-добри от тях, да ги спечелим и чак тогава отиваме в квалификациите за Лига Европа. Във финала ще сме в ролята на новобранец. В баражите за Лига Европа отново ще ни чакат много мощни отбори.”

„ Когато си любимец, за какво да има напрежение? Вярваш в своите качества, показваш ги на терена и печелиш. Когато нямаш качества, тогава има напрежение. Момчетата трансформираха своето мислене, имат вярата в себе си и го демонстрират.”

„ Като треньор нямам извоюван трофей, само че съм спокоен преди финала. Мач като всеки различен. Излизаме, с цел да играем футбол и да спечелим съперника, като се стараем да бъдем по-добри. Трудно е да се каже кой избирам за съперник във финала. И ЦСКА, и Левски са мощни тимове. Ако може, най-добре е някой трети. Ще се опитаме да играем над нашите благоприятни условия, с цел да спечелим.”

„ Между Литекс и Левски имаше задявка, да. Винаги ставаха жестоки дербита. Срещу Левски мачовете бяха на живот и гибел.”

„ Обичам да работя с младежите, с младите футболисти. Виждаш по какъв начин напредват през сезона непрекъснато. Това ми харесва. Слушат доста повече, в сравнение с опитните. Във футбол пък не се гледа единствено дали си млад или стар – най-важното е да имаш качества. Който ги има, заслужава да играе.”

„ Изходящи прехвърляния? Това е въпрос към президента. Имаме млади момчета, които заслужават да играят в чужбина. Клубовете живеят от тези пари. Ще е по-добре и за българския футбол, и за националния тим. После могат да се продадат за още по-големи пари.”

„ Много рано плащаме младите в чужбина. Клубовете би трябвало да попълнят бюджета и доста бързо взимат сходни решения. Дали са подготвени за футбол на високо равнище? На Запад доста добре знаят по какъв начин да ги изкарат до мъжкия тим. Със сигурност би трябвало интервал за акомодация, а след това се прави преценка – дали да играе напряко или ще го пратят някъде чартърен, с цел да натрупа още опит. В Славия има момчета, които са почтени за чужбина.”

„ Дългосрочната цел е да се развива тимът. Този сезон направихме дребна крачка напред по отношение на предишния. Аз желаех да е по-голяма – да сме в първата шестица, само че не успяхме. Така щяхме да сме сигурни. Все отново към този момент осигурихме оцеляването, по този начин младите могат да играят по-добре”, приключи Загорчич.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР