Старши треньорът на Марица (Пловдив) Иван Петков даде обширно интервю

...
Старши треньорът на Марица (Пловдив) Иван Петков даде обширно интервю
Коментари Харесай

Иван Петков: Вървим към надграждане

Старши треньорът на Марица (Пловдив) Иван Петков даде обстойно изявление пред формалния уебсайт на клуба, което ще ви представим в две елементи.
- Господин Петков, намираме се в доста неприятна конюнктура. Коронавирусът безусловно спря света. Как преживяхте Вие тези два месеца на изолираност?

- Като всички на планетата. Много мъчно, изненадващо, нехарактерно. Неприлична конюнктура. Имаше огромен стрес. Не се знаеше какъв брой е рисков вирусът и по какъв начин може да се живее с него. През този стадий са минали съвсем всички хора. Колкото и да се опитваме да бъдем осведомени нещата бяха много неразбираеми. Много другари доктори също не ни даваха точна информация. Беше друго и тежко в тази обстановка.

- Как се оправиха състезателките със обстановката?

- Състезателките като нас го претърпяха много мъчно. Водихме връзка с тях. Получаваха задания от кондиционния треньор, които трябваше да правят у дома, свързани с тяхната физическа интензивност. Може би в един миг и на тях им пристигна малко допълнително, само че мисля, че множеството от тях са свършили добра работа.
 Наградиха Марица за Отбор на месеца
- Марица стана първенец за шести следващ път, само че този път чувството беше доста необичайно, сезон беше преустановен, нямаше заключителен мач и награждаване.

- Беше ексцентрично като цялата обстановка. Не успяхме да изживеем тази страст, като предните пъти. Да изживеем еуфорията от извоюваната купа. Най-важното е нещата да се възстановяват и да влезем в естествените си релси на живота, на всекидневието ни. Да стартираме да си вършим работата си. Ако може и света бързо да се изтръска от този стрес и стопанската система да се възстановява. Това са едни пожелания, които са значими за цялото общество. Спорта е последното нещо, за което би трябвало да се мисли. Човек би трябвало да мисли за своето оцеляване. Ние като спортисти се надяваме света да излезе по-бързо от тази обстановка.

- С 12 трофеи Марица е най-титулуваният тим в Пловдив, а Вие станахте треньорът с най-вече трофеи водил пловдивски тим и на третото място по трофеи от треньорите ставали първенци в женския волейбол в България. Ласкае ли Ви това?

- Със сигурност, когато има положителни числа и историята демонстрира това. Нормално е всеки един човек и треньор да се усеща задоволен. Това е работа освен на мен. Трябва да отдадем заслуженото на всички хора, които работим в този клуб и да сме горди от това, което сме създали. Около мен са много хора, които всеки един от тях има своята парченце от този триумф. Поравно си разделяме това, което сме постигнали.

- Марица няма загуба през 2020 година. Как успяхте да реализира и това достижение?

- Винаги формулата на шанса е труд и шанс. Без тези две неща мъчно може да се реализират триумфи по-скоро е невероятно. За нас е значимо всеки ден, всяка минута да сме отдадени на нашата работа, с цел да можем да надграждаме. Всичко, което го вършим значително е планувано, само че в случай че нямаше и шанс нещата мъчно могат да се случат.

- Имаше миг през сезона, в който не бяхте за няколко месеца треньор на Марица. Въпреки, че бяхте покрай тима, какво беше чувството да не водите тима изключително в мачовете в Шампионската лига, откакто сте отпред на клуба от дълги години?

- Да, имаше подобен миг аз бях вътре в тима, само че в моментите на мачове не бях покрай тима. Лично като прекарване на мен ми беше мъчно, само че знаех, че има хора, на които мога да разгадавам. Те са съществени хора и знаят какво вършат в моментите, които не сме дружно. Просто обстановката го изискваше. Имахме спогодба с някогашния президент на федерацията да работим по малко по-различен метод и да се съсредоточвам главно върху националния тим. За няколко месеца успяхме да го създадем, а концепцията по-късно да са върна отпред на Марица беше да си продължа същата работа, само че с още по-голяма натовареност към мен, с цел да мога да се съсредоточа и към мачовете на Марица. Решихме да направя това завръщане дружно с президента господин Динков. Не, че клубът не се справяше добре, само че имаше потребност от моето наличие.

- Марица с всяка година надгражда отборът прави нещата последователно, а не с грандомански цели. През миналия към този момент сезон Марица написа нова страница от клубната история - първа победа като посетител в групите на Шампионската лига против гранда Динамо (Москва) и последвалите три следващи победи. Как бихте оценили предишния сезон и представянето на Марица в последните 5 години.

- От предишния сезон остава горчивината от това, което се случи с пандемията. Пандемията огорчи това, което сме създали. Не успяхме да осъществяваме проектите, които бяхме начертали и не успяхме да приключим по най-хубавия метод сезона. Това се отнася за целия свят, може би единствено футболът ще приключи сезона. До 13 март нещата вървяха по доста добър метод за нас. Да, не успяхме да преминем в идната фаза на Шампионска лига. Бяхме доста близо да реализираме това. Ние вървим по веднъж, по който надграждаме последователно. Никога не сме прескачали стадии със съществени крачки. Може би влизането ни в Шампионска лига беше две големи крачки, които направихме едновременно, което след това малко отдаде своето значение. Всичко стартира от мачовете с Унет Ямамай (Бусто Арсицио) и ние по някакъв метод започнахме да се легитимираме в Европа. Няма страна и волейболен тим, които да не са чували за Марица (Пловдив). Натрупахме един имидж, който в един миг би трябвало да донесе и други позитиви за самия клуб. Ние показахме с доста труд и себеотдаване, че нещата могат да се случват и в България. Естествено има и други тимове в нашата страна, които демонстрират същото. Те също се пробват да бъдат на това равнище да се легитимират в Европа и да демонстрират, че българския спорт е жив. Хубаво е човек да се връща обратно, изключително когато са се случили такива прелестни неща и страхотни мигове. Трябва да мислим постоянно напред. Да, има моменти, които не се не помнят, само че би трябвало да планираме бъдещето, което е значимо за спорта, а и в живота.
 Илия Динков: Подадохме поръчка за Шампионска лига
- През годините Марица постоянно се е опитвала да играе мачове на по-високо равнище, с изключение на срещите от Шампионската лига. Тимът всяка година играе доста съществени контроли с тимове от чужбина. Поради една или друга причина към момента няма основана Балканска лига. Появиха се информации, че тимът желае да взе участие в турското състезание. На каква фаза са договарянията и какви са възможностите това да се случи?

- За договарянията може би президентът би трябвало да даде по-голяма изясненост. Говорили сме си с него, че да участваме в турското или което и да е друго състезание ще е мъчно осъществимо. Не споделям, че не са осъществими постоянно има способи и малки врати. Турското състезание е най-силното състезание в Европа с много огромна конкуренция с доста съществено наличие на тимове от долните дивизии, които желаят да играят в Първа лига. Появата на един непознат тим в друга страна под каквато и да е форма би довело до мнения и напрежение. Колкото и да е голямо нашето предпочитание, това е нещо, което е нереалистично. Най-реалното е основаването на Балканската лига. За мен има потребност от нейното основаване освен за нас, а за целия район. Отборите в Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия имат потребност от тези мачове и те имат проблемите, които имат доста страни в Европа. Най-добре е да има повече мачове за тимовете, които да бъдат с по-голям интерес. Аз персонално мисля, че тази лига има бъдеще. Имам информация по какъв начин се случват в другите спортове Ц баскетбола и хандбала. Има доста огромна известност такава лига и тази известност се дължи, че вземат участие равностойни тимове, което води до себе си артикул, който в случай че се менажира по един верен метод ще има триумф.
 Иван Петков: Създаването на Балканска лига е най-реалистичния вид
- Марица беше напусната от много състезателки и в този момент ще би трябвало да се гради нов тим. На какъв стадий е селекцията в тима?

- Нормално е когато имаш положителни състезателки и когато те са посочили резултат да има интерес към тях. Този интерес е в един начален стадий на трансферното лято. Ние в никакъв случай не сме си представяли, че можем елементарно да задържим тези състезателки. Изискванията, които те си слагат са високи. В актуалния волейбол последните години обикновено е да има текучество във всеки тим и моментите след привършване на шампионата да се случват динамични процеси. При нас съвсем всяка година има ротиране на състезателки в едната или другата посока. Всеки един търси най-хубавото за себе си, както от страната на състезателките, по този начин и от страна на нашия клуб. Тепърва започваме да изясняваме и да водим диалози със състезателки, които имаме предпочитание да бъдат в нашия клуб, само че би трябвало да знаем и дали те имат предпочитание да бъдат в клуба. Но е доста мъчно ние бихме окомплектовали един тим единствено с български състезателки. Това е нашата концепция и нашето предпочитание от доста години насам, само че към момента очевидно не можем да бъдем съперници на тимовете от другата страна.

- Доволни ли сте от щаба, с който работите?

- Хората, с които работя са доста съществени хора, съвършени експерти с доста от тях сме се изграждали дружно, учили сме се дружно и сме вървели пътя дружно. С доста от тях работим и в националния тим. Имаме си доверие, което не се купува и се построява по друг метод. Винаги споделям ние, каквото и да вършим постоянно съм казвал ние, тъй като не съм единствено аз. Ние сме един колектив, който има доста огромно почитание сред нас и можем да си кажем всичко. Тук е момента да им кажа едно огромно отлично за това, което вършим и в случай че можем дружно да продължаваме по същия път. Има хора, които се пробват да ни обезпечават тази обстановка за развиване освен на състезателки и клуб, само че и на щаба. На тях също желая да изкажа една огромна признателност. На хората, които са ръководители, на президента и на хората към президента те постоянно стоят твърдо зад нашите хрумвания и зад това, което ние вършим.

- Кога може да чакаме да започва Марица подготовка за новия сезон?

- Първо би трябвало да забележим по кое време ще започва шампионата. Имам информация, че този сезон шампионата ще започва много по-рано от елементарното. Истината е, че в никакъв случай не сме били в такава обстановка и в този момент би трябвало да подходим по много по-различен метод. След приключването на един шампионата доста от състезателките са имали физическа интензивност и доста по-малко време за отмора. Никога не са стартирали от такава позиция, колкото и да се опитвали да вършат извършения у дома и да държат едно положително равнище на тренираност. В този случай ще отделим повече време за старт на нашата подготовка. Ще стартираме малко по-рано от нужното.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР