Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов даде обширно интервю

...
Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов даде обширно интервю
Коментари Харесай

Ферарио Спасов: Ще опитаме да привлечем няколко футболисти

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов даде обстойно изявление пред клубния уебсайт ден преди края на лагера в Алания. Наставникът на " канарчетата " разяснява настоящите тематики към " жълто-черните ".

- Лагерът в Алания е към своя край, успяхте ли да извършите това, което бяхте планували с екипа Ви?

- Това, за което бяхме пристигнали, го изпълнихме в цялостна степен. Преминахме през някои неразположения на футболистите, които пропуснаха по един или различен метод някои моменти от подготвителния развой. Като цяло изискванията за подготовка бяха доста положителни. Ако имам някакви искания те са в избора на контролните мачове, които имаме тук, тъй като можехме да създадем по-добра стратегия с контролните срещи. Общите ми заключения са, че момчетата се отнесоха доста съществено към подготвителния интервал. Единственият доста противен миг е травмата на Тодор Неделев, която се получи през вчерашния ден на мача с Чайка. Надявам се травмата му да не е доста сериозна, тъй като той е доста значим човек за нашия тим и се надявам да се възвърне за тежките мачове, които ни чакат през втория полусезон.

- Какво е Вашето усещане от Андерсон, който кара проби в тима на Ботев?

- Този футболист има доста положителни спортно-технически качества, които са му вродени. Той е от вида футболисти, които в случай че бъдат привлечени, би трябвало да бъде за по-продължително време. За мен доста по-правилна е инвестицията в тъкмо подобен вид играчи, даже и да става въпрос за чужденец, в които има вероятност и може да се търси облага за Клуба след време. Със сигурност няма да коства и тези пари, които виждаме да желаят чужденци със съмнителни качества. Аз желая този футболист да бъде притеглен и да бъде за по-дълго време част от нашия тим.

- Ще има ли други футболисти, които ще привлечете до подновяването на шампионата?

- Да, ще има. Трима от юношите ни ще бъдат част от елитния кръг на квалификациите на юношеския народен тим през март и няма да можем да ги използваме – Станислав Шопов, Димитър Тонев и Станислав Работов. Първият е неизменима част от първия тим, другите двама дадоха сериозна поръчка също да бъдат част от мъжкия отбор. Ще търсим привличането на външен полузащитник и един футболист, който да води офанзивата. Може да имаме още идната седмица хора на проби, които да тестваме в контролата с Царско село. Имаме страховит колектив, доста положителни момчета и аз разгадавам на този колектив, който да изкара мачовете.

- Има ли договаряния с футболистите, на които договорите изтичат през лятото на 2020 година?

- Да, има такива договаряния. Винаги различията са във финансовата част и те могат да бъдат изгладени. Но за това би трябвало да има компромис и от двете страни. Ако не се стигне до компромис - договорът се приключва и се търси различен състезател на тяхното място.

- В групата на лагера има доста млади футболисти, по какъв начин се показаха те и оправдаха ли Вашите упования?

- Интензивната подготовка няма по какъв начин да не им повлияе, тъй като те за пръв път се сблъскват с мъжкия футбол. Нормално е да има стрес, в мачовете, в които участваха, да демонстрират друга физиономия. Но аз това го разбирам, тъй като това са естествени реакции. Те са също част от тима, участваха с огромно предпочитание в тренировките и мачовете. Някои се показаха по-добре, други не толкоз, само че в последна сметка щом са с нас и изкараха тази подготовка – това ще им даде самочувствие и ще са готови. Самото текучество на играчи при нас е лимитирано и те би трябвало да са подготвени във всеки един миг да оказват помощ на първия тим.

- Един от тези млади футболисти е Никола Илиев, около който се подвига много звук за възможен интерес от редица европейски тимове. Какъв е верният метод с него съгласно Вас?

- От звук до действителност има доста огромна разлика. Този звук към него няма по какъв начин да му въздейства добре, изключително когато футболистът не е резистентен. На мен този звук, който се основава към Коко, не ми харесва. Работил съм с доста млади футболисти, с доста по-талантливи от него и са успявали единствено тези, които са съумели да избегнат този медиен интерес. На тези години, когато човек е нежен като душeвност, мъчно може да реши кое е вярно за момента. Трябва да предпазваме младите футболисти от този огромен интерес. Това не носи позитиви нито за самия състезател, нито за клуба, който го е основал. Накрая от един доста талантив футболист се получава по този начин, че той се трансформира в момче, което дълги години не може да се ориентира в кариерата си.

- До подновяването на шампионата остават единствено три контроли, подготвен ли е тимът на Ботев за дербито с Локомотив?

- На това акцентираме, за идния мач с Локомотив, само че в действителност има много време до този мач. Но както има доста време, по този начин и то минава бързо. Стилът на тима е явен, методът на игра също е явен на всички. Момчетата са същите от първия полусезон, чакам още по-добро развиване от тях. Това са мачове, които единствено спортно-технически не могат да се завоюват, би трябвало да имаш и други качества. Ние ги притежаваме, посочили сме го и имам вяра, че ще се подготвим както е нужно за началото на шампионата. Сега ни следва ободряване на тима, възможното привличане на нови играчи, които също би трябвало да паснат на тима. Не мога да кажа че съм спокоен, само че нито един треньор не може да бъде спокоен, изключително в България. Момчетата възвърнаха настроението и увереността си и това ми дава мотив да съм оптимист за това, което ни следва.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР